Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiekasta kaivetut rauniot

Hiekka säilöi roomalaisen kylpylän

Espanjalaiset arkeologit arvelevat, että alueen kalateollisuuden työntekijät olivat vakiasiakkaita hiljattain löydetyssä roomalaisajan kylpylässä.

EFE/Román Ríos

Tutkijat uskovat, että roomalaiset työläiset vierailivat 2 000 vuotta sitten ahkerasti hiljattain löydetyssä antiikin ajan kylpylässä päästäkseen kalakastikkeen hajusta. Roomalaisen kylpylän rauniot löydettiin hiekkadyynistä Trafalgarinniemestä Cadizin läheltä Etelä-Espanjasta.

Kylpylä on erittäin hyvin säilynyt nimenomaan alueen valkoisen sannan ansiosta. Kun rakennus hylättiin 300-luvulla, hiekka kapseloi ja suojeli antiikin ajan aarteen tuhoisilta tuulilta ja paikkoja hajottavilta vandaaleilta.

Arkeologi tauolla raunioissa

Roomalaisessa kylpylässä lämpö nousi kylpylätiloihin lattiassa olevasta aukosta.

© EFE/Román Ríos

Koristelujakin on säilynyt

Kun useimmista arkeologien nykyään kaivamista roomalaisista rakennuksista on jäljellä vain perusta ja muutama sentti seinää, Cadizin kylpylä on uskomattoman hyvin säilynyt: sen seinät ovat neljä metriä korkeat, ja ikkuna- ja oviaukot ovat vielä nähtävissä. Tutkijat ovat löytäneet sieltä täältä jopa jäännöksiä kylpylän taidokkaista punaisista, valkoisista ja mustista koristeluista.

Espanjalaisarkeologit arvelevat, että läheisen roomalaisen Baelo Claudian kaupungin työläiset käyttivät kylpylää ahkerasti. Kaupunki oli 2 000 vuotta sitten tunnettu garumistaan eli voimakkaan hajuisesta kalakastikkeesta, jota roomalaiset käyttivät paljon.

Uurastettuaan päivän mm. kalan sisälmyksistä valmistettavan garumin parissa työläiset ovat varmasti kaivanneet kunnon kylpyä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota