EFE/Román Ríos
Hiekasta kaivetut rauniot

Hiekka säilöi roomalaisen kylpylän

Espanjalaiset arkeologit arvelevat, että alueen kalateollisuuden työntekijät olivat vakiasiakkaita hiljattain löydetyssä roomalaisajan kylpylässä.

Tutkijat uskovat, että roomalaiset työläiset vierailivat 2 000 vuotta sitten ahkerasti hiljattain löydetyssä antiikin ajan kylpylässä päästäkseen kalakastikkeen hajusta. Roomalaisen kylpylän rauniot löydettiin hiekkadyynistä Trafalgarinniemestä Cadizin läheltä Etelä-Espanjasta.

Kylpylä on erittäin hyvin säilynyt nimenomaan alueen valkoisen sannan ansiosta. Kun rakennus hylättiin 300-luvulla, hiekka kapseloi ja suojeli antiikin ajan aarteen tuhoisilta tuulilta ja paikkoja hajottavilta vandaaleilta.

Arkeologi tauolla raunioissa

Roomalaisessa kylpylässä lämpö nousi kylpylätiloihin lattiassa olevasta aukosta.

© EFE/Román Ríos

Koristelujakin on säilynyt

Kun useimmista arkeologien nykyään kaivamista roomalaisista rakennuksista on jäljellä vain perusta ja muutama sentti seinää, Cadizin kylpylä on uskomattoman hyvin säilynyt: sen seinät ovat neljä metriä korkeat, ja ikkuna- ja oviaukot ovat vielä nähtävissä. Tutkijat ovat löytäneet sieltä täältä jopa jäännöksiä kylpylän taidokkaista punaisista, valkoisista ja mustista koristeluista.

Espanjalaisarkeologit arvelevat, että läheisen roomalaisen Baelo Claudian kaupungin työläiset käyttivät kylpylää ahkerasti. Kaupunki oli 2 000 vuotta sitten tunnettu garumistaan eli voimakkaan hajuisesta kalakastikkeesta, jota roomalaiset käyttivät paljon.

Uurastettuaan päivän mm. kalan sisälmyksistä valmistettavan garumin parissa työläiset ovat varmasti kaivanneet kunnon kylpyä.