Hautakirjoitus kertoo dramaattisesta gladiaattoritaistelusta Pompejissa

2 000 vuotta sitten Pompejissa eräs gladiaattoritaistelu johti niin suuriin mellakoihin, että keisari Nero kielsi gladiaattoriesitykset kaupungissa. Maailman pisin hautakaiverros vahvistaa tarinan.

Roomalainen historioitsija Tacitus kirjoitti mellakkaan johtaneesta gladiaattoritaistelusta Pompejissa. Nyt löydetty pitkä hautakirjoitus todentaa hänen kertomuksensa.

© Special Superintendency for the Archaeological Heritage of Naples and Pompeii

Tarinan mukaan kaksituhatta vuotta sitten Pompejissa gladiaattoritaistelu riistäytyi niin pahasti käsistä, että itse keisari Nero joutui puuttumaan asiaan.

Tarina on saanut vahvistuksen, sillä arkeologit ovat löytäneet hautamonumentin, jonka kaiverroksessa tapahtuma mainitaan.

Hautamonumentti löytyi läheltä Pompejin porttia, ja siinä oleva neljä metriä pitkä hautakirjoitus on pisin koskaan löydetty.

7 kertomusta

Tutkijat eivät tiedä tarkasti, kenen hautamonumentista on kyse.

Kiveen on kuitenkin kirjattu seitsemän merkittävää tapahtumaa vainajan elämästä, kuten hänen nimityksensä tuomariksi ja hänen häänsä sekä kuvaus kuuluisasta gladiaattorikamppailusta.

Erityisesti gladiaattoritaistelukuvaus on herättänyt tutkijoiden kiinnostuksen.

Tähän asti tapahtumat on nimittäin tunnettu vain roomalaisen historioitsija Tacituksen kirjoituksista.

Hautakivessä on 7 kertomusta.

© Special Superintendency for the Archaeological Heritage of Naples and Pompeii

Gladiaattoritaistelu ryöstäytyi käsistä

”Hautakivessä on tärkeää tietoa tapahtumista Pompejissa vuonna 59, jolloin gladiaattoriesityksen taistelu kehittyi hallitsemattomaksi aseelliseksi mellakaksi”, kertoi arkeologi ja Pompejin arkeologisten kaivausten johtaja Massimo Osanna lehdistötiedotteessa.

Yhteenotto oli niin väkivaltainen ja raju, että keisari Nero kielsi gladiaattoritaistelut Pompejissa kymmeneksi vuodeksi.

Vainajan osuutta tapahtumiin ei tiedetä, mutta arkeologit pitävät mahdollisena, että hän kuoli gladiaattoritaistelun yhteydessä syntyneissä levottomuuksissa.