Cotswold District Council
Roomalaisia ratsumiekkoja

Harvinaisia roomalaisia ratsumiekkoja löydettiin metallinpaljastintapahtuman aikana

Kun arkeologit löytävät roomalaisia miekkoja Britanniasta, ne ovat yleensä lyhyitä jalkaväen miekkoja. Paikallinen metallinpaljastimen käyttäjä on nyt kuitenkin löytänyt kaksi harvinaista ratsumiekkaa.

Englantilaisen Cotswoldin alueen museon henkilökunta on juuri ilmoittanut löytäneensä kaksi roomalaista ratsumiekkaa, joiden puiset tupet ovat osittain säilyneet.

Miekat ja pienen kuparikulhon löysi englantilainen Glenn Manning metallinetsinnän harrastajien kokoontuessa.

Manning, jonka omistamalta maalta miekat löydettiin, päätti nopeasti lahjoittaa ne paikalliselle Corinium-museolle Cirencesterissä.

"Tämä on uskomattoman tärkeä löytö. Nämä kaksi miekkaa todistavat roomalaisen armeijan läsnäolosta Cotswoldin alueen pohjoisosassa", sanoo museon johtaja Emma Stuart.

Miekkojen aitoutta arvioi professori Simon James Leicesterin yliopistosta, ja hän on samaa mieltä: "En voinut edes kuvitella, että kaksi roomalaisesta Britanniasta peräisin olevaa miekkaa olisi löydetty tällä tavoin", hän selittää.

Eroaa roomalaisten kuuluisista miekoista

Kahden ratsumiehen miekat ovat tyyppiä, jota kutsutaan nimellä spathas. Ne eroavat merkittävästi jalkaväen miekoista (gladius), joihin roomalaiset yleensä yhdistetään.

Siinä missä gladius-miekat ovat pieniä ja lyhyitä lähitaistelussa käytettäviä, pistäviä aseita, löydetyt spathat ovat pitkiä viiltäviä aseita, jotka luotiin, jotta ratsumies hevosen selässä voisi tavoittaa jalan liikkuvat vihollissotilaat.

Ei ole kuitenkaan varmaa, että aseet todella olisivat kuuluneet roomalaiselle ratsumiehelle. Arkeologit uskovat, että ne ovat peräisin noin 2. vuosisadalta jaa., jolloin roomalainen Britannian maakunta oli niin rosvojen ja maantierosvojen vaivaama, että jokainen sai kantaa miekkaa.

Nyt miekkoja analysoidaan tarkemmin röntgenkuvauksella, jotta niiden alkuperästä saadaan lisää tietoa.

Katso, kuinka paikalliset museoammattilaiset esittelevät kahden miekan löydön.