Brittiläiset arkeologit saivat kirjaimellisesti vainun menneisyydestä, kun he löysivät neljä kananmunaa Englannin roomalaisajalta kaivauksissa läheltä Aylesburyn kaupunkia.
Yksi munista oli jo rikki, mutta kaksi muuta hajosi kaivauksissa, ja niistä pääsi ilmoille ”melkoinen mädän munan löyhkä”, kertoi arkeologi Edward Biddulph Oxford Archaeology -tutkimuslaitoksesta brittimedialle.
Neljäs muna sen sijaan säilyi vahingoittumattomana, ja se on siten ensimmäinen Englannista löydetty ehjä kananmuna roomalaisajalta.
Löytö tehtiin ”toivomuskaivosta”
Munat löydettiin eräänlaisesta toivomuskaivosta eli ihmisen tekemästä vesikuopasta, johon 200-luvun lopulla ilmeisesti heitettiin uhrilahjoja jumalille.
Munien lisäksi arkeologit löysivät kuopasta useita orgaanista materiaalia olevia esineitä, jotka olivat suhteellisen hyvässä kunnossa.
Hapettomassa kuopassa oli säilynyt esimerkiksi puisia työkaluja, nahkakenkiä ja punottu kori.
Ehkä uhrattu hautausrituaalissa
Vaikuttavin löytö oli kuitenkin ehjä kananmuna. Roomalaiset yhdistivät munat hedelmällisyyteen ja jälleensyntymiseen. Niitä myös uhrattiin Merkurius-jumalalle, joka uskomuksen mukaan saattoi kuolleiden sielut tuonpuoleiseen.
Tutkijat uskovatkin, että munat oli heitetty kaivoon hautauksen yhteydessä.
Aiemmin roomalaisajalta on löydetty vain yksi ehjä muna – se löytyi lapsen haudasta Roomasta vuonna 2010.