Kasvikset ja ohra kasvattivat gladiaatto­rien kehoon paksun suojaavan rasvakerroksen.

Gladiaattorit popsivat kasviksia

Ohra ja vihannekset pitivät gladiaattorin pulskana.

torstai 10. joulukuuta 2009

Rooman gladiaattorit söivät pääasiallisesti ­kasviksia ja ohraa. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa on analysoitu Efesoksen kaupungista Turkista löytyneitä luita.

Yllättävä ruokavalio ei ­suinkaan johtunut siitä, että gladiaattorit eivät olisi halunneet syödä lihaa; Wienin lääke­tieteellisen yliopiston paleopatologin Karl Grossschmidtin ­mukaan kasvis­ravinto sisälsi runsaasti hiilihydraatteja ja valkuaista, jotka lihottivat ­gladiaattoreita. Paksu rasvakerros saattoi jopa pelastaa gladiaattorin hengen. ”Rasvakerros suojasi syviltä viiltohaavoilta ja peitti alleen hermot ja suuret verisuonet. Jos haava ulottui vain rasvakerrokseen, gladiaattori ­saattoi silti jatkaa taistelua”, Grossschmidt toteaa.

Puu- ja luutuhka vahvisti luita

Kasvisravinto ei kuitenkaan sisältänyt riittävästi kalsiumia. Niinpä terveystietoiset gladiaat­torit joivat ­hiiltynyttä puuta ja luutuhkaa sisältävää liuosta, joka sisälsi runsaasti luita vahvistavaa kalsiumia. Tutkimus ­onkin osoittanut gladiaatto­reiden luiden ­sisältäneen huomattavasti ­suurempia määriä ­kalsiumia kuin sen ajan ihmisten luut keskimäärin.

Ehkä sinua kiinnostaa...