Gladiaattorit olivat kasvissyöjiä

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Rooman gladiaattorit söivät pääasiallisesti kasviksia ja ohraa. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa on analysoitu Efesoksen kaupungista Turkista löytyneitä luita.
Yllättävä ruokavalio ei suinkaan johtunut siitä, että gladiaattorit eivät olisi halunneet syödä lihaa; Wienin lääketieteellisen yliopiston paleopatologin Karl Grossschmidtin mukaan kasvisravinto sisälsi runsaasti hiilihydraatteja ja valkuaista, jotka lihottivat gladiaattoreita. Paksu rasvakerros saattoi jopa pelastaa gladiaattorin hengen. ”Rasvakerros suojasi syviltä viiltohaavoilta ja peitti alleen hermot ja suuret verisuonet. Jos haava ulottui vain rasvakerrokseen, gladiaattori saattoi silti jatkaa taistelua”, Grossschmidt toteaa.
Kasvisravinto ei kuitenkaan sisältänyt riittävästi kalsiumia. Niinpä terveystietoiset gladiaattorit joivat ­hiiltynyttä puuta ja luutuhkaa sisältävää liuosta, joka sisälsi runsaasti luita vahvistavaa kalsiumia. Tutkimus onkin osoittanut gladiaattoreiden luiden sisältäneen huomattavasti suurempia määriä ­kalsiumia kuin sen ajan ihmisten luut keskimäärin.

Ehkä sinua kiinnostaa...