Gladiaattorit erikoistuivat

Roomassa gladiaattorit jaettiin useisiin tyyppeihin, joilla oli omat aseensa ja taistelutekniikkansa. Tutustu viiltäjiin ja viiteen muuhun gladiaattorityyppiin.

Rooman gladiaattorit jaettiin eri tyyppeihin, joilla oli kullakin omat aseensa ja taistelutekniikkansa. Varustus oli tarkoin harkittu, ja siitä oli taistelijalle sekä etua että haittaa. Tärkeintä oli se, että katsojat saivat rahoilleen vastinetta.

Verkkotaistelija

Retiarius

Vahvuudet/Heikkoudet: Retiarius oli heikoimmin varustettu gladiaattori, jonka ainoa suoja oli olkasuojus, galerus. Hänen vahvuutensa olivat nopeus ja ketteryys, ja hän pyrki saamaan vastustajan verkkoonsa päästäkseen lyömään tätä kolmikärkisellä atraimellaan.

Varusteet: Atrain, verkko, tikari, vasemman olkapään ja käsivarren suojus.

Viiltäjä

Scissor

Vahvuudet/Heikkoudet: Scissor-gladiaattorilla oli kuunsirpin muotoinen veitsi vasemman käsivarren suojuksessa. Veitsi oli kaksiteräinen, ja sillä saattoi sekä viiltää että iskeä. Scissorilla ei ollut kilpeä, mutta paksuine rinta- tai vartalopanssareineen ja käsisuojineen hän oli gladiaattorityypeistä raskaimmin suojattu. Varustus kuitenkin myös teki gladiaattorista hitaan ja kömpelön ja väsytti hänet nopeasti.

Varusteet: Kypärä, käsisuoja, rengashaarniska, kaksiteräinen veitsi.

Keihästäjä

Hoplomachus

Vahvuudet/Heikkoudet: Hoplomachuksen vahvuus oli peitsi, jota saattoi käyttää sekä pisto- että heitto-aseena. Hänen mitätön kilpensä ei sen sijaan tarjonnut paljon suojaa. Joskus hoplomachus menetti peitsensä taistelun tuoksinassa, jolloin hän jatkoi taistelua suurella veitsellä.

Varusteet: Kypärä, pieni pyöreä kilpi, peitsi, veitsi, sääri- ja käsivarsisuojat.

Hiipijä

Thraex

Vahvuudet/Heikkoudet: Thraex pystyi käyrällä sica-miekallaan pistämään vastustajaa tavalla, johon suoralla miekalla ei pystynyt. Hänen pieni kilpensä antoi kuitenkin vain vähän suojaa. Siksi thraexilla oli nilkoista reisiin asti ulottuvat säärisuojukset. Hänen kypärässään oli koristeena griippi eli aarnikotka – taruolento, jolla on kotkan pää ja leijonan vartalo.

Varusteet: Kypärä ja visiiri, säärisuojukset, kilpi, miekka ja käsisuojus.

Panssarinyrkki

Murmillo

Vahvuudet/Heikkoudet: Murmillo kuului raskaasti varustettuihin gladiaattoreihin. Hänellä oli pitkä ja kaareva kilpi, joka suojasi hyvin sekä edestä että sivuilta. Kilven käsittely vaati kuitenkin melkoisesti voimaa ja kestävyyttä. Murmillo taisteli usein pientä kilpeä kantavaa thraexia vastaan, ja molemmilla tyypeillä oli omat innokkaat ihailijansa. Keisari Domitianus, joka suosi murmilloja, antoi kerran murjoa erään katsojan, joka oli kehunut thraex-gladiaattoria.

Varusteet: Kypärä, käsisuojus, miekka, säärisuojukset ja suuri kilpi.

Ratsukko

Eques

Vahvuudet/Heikkoudet: Eques aloitti päivän taistelut. Heitettyään peitsensä hän jatkoi taistelua jalkamiehenä. Equeksen vahvuuksia olivat hevosen nopeus ja mahdollisuus haavoittaa vastustajaa pitkän matkan päästä peitsellään. Ratsumies oli kuitenkin erittäin huonosti suojattu, eikä hänellä ollut esimerkiksi säärisuojuksia. Hänen olikin yritettävä voittaa taistelu nopeudellaan ja kestävyydellään.

Varusteet: Hevonen, kypärä, käsisuojus, kilpi, peitsi ja miekka.