Germaanien joukkosurma

Tutkijat vahvistavat, että lukuisat alankomaiset muinaislöydöt ovat peräisin Caesarin ja germaanien yhteenotosta.

Kolmen viime vuosikymmenen aikana arkeologit ovat löytäneet Waaljoelta luita, keihäänkärkiä, miekkoja ja kypärän. Löydöt on nyt ajoitettu Caesarin aikaan.

© Nicolas Coustou via Wikimedia Commons

Taistelukenttä paikannettu Alankomaihin

Julius Caesar teurasti vuonna 55 eaa. kaksi germaaniheimoa, ja nyt verityön paikka on vahvistettu. Yhteenotto tapahtui lähellä Waaljokea nykyisessä Alankomaissa, sanovat Vrije Univer­siteit Amsterdamin tutkijat useista esinelöydöistä tehtyjen radiohiiliajoitusten perusteella.

Caesarin elämäkerta auttoi historioitsijoita

Caesar kuvaa taistelua sotamuistelmissaan Gallian sota, joten tapahtuma on tunnettu, mutta nyt se on saatu paikannettua tarkasti kartalle.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun meillä on selkeää näyttöä Caesarin ja hänen joukkojensa läsnäolosta Alankomaissa”, sanoo löytöjä analy­soinut arkeologi Nico Roymans. Idästä Reinin yli tulleet usipetien ja tenkterien germaaniheimot olivat anoneet Caesarilta suojelua, mutta tämä kieltäytyi ja määräsi kahdeksan legioonaansa tuhoamaan heimot.

Heimoissa oli yli 400 000 jäsentä, mutta tutkijat arvelevat kuolleita olleen ”vain” 150 000–200 000. Caesar kertoo taistelun lopusta Gallian sodassa: ”Suuri määrä heitä [germaaneja] oli haavoittunut, ja loput putosivat jokeen, johon he hukkuivat.”

3 nopeaa arkeologi Nico Roymanille

1. Kuinka suurelta alueelta löytöjä on tehty?

Luurankoja ja aseita on löytynyt Maasjoen varrelta ainakin kolmen kilometrin matkalta. Sen perusteella uskon, että Caesar joukkoineen taisteli näitä germaaniheimoja vastaan useiden neliökilometrien alueella.

2. Mitä hyötyä paikan määrityksestä on?

Kun tunnemme tarkan paikan, voimme rekon­struoida taistelun Caesarin omien kuvausten perusteella. Se, että alueelta on löytynyt suuri määrä luita, kertoo myös, että Caesarin tais­telu erästä muuta germaaniheimoa vastaan samoihin aikoihin on tapahtunut toisaalla, koska siinä kuoli paljon vähemmän ihmisiä.

3. Mitä teette seuraavaksi?

Isotooppianalyysit osoittavat, että kuolleet olivat eläneet aivan toisenlaisilla alueilla kuin taistelupaikka. Pyrimme nyt luita tutkimalla määrittämään menehtyneiden kotiseudut.