Galleria: Erotiikkaa Roomassa

Erotiikka näkyi Roomassa kaikkialla: seinämaalauksissa, lampuissa ja jopa astioissa. Roomalaiset pitivät seksiä jumalten lahjana, ja niin yksityiskodit, ravintolat kuin kylpylätkin koristeltiin eroottisilla kuvilla, joissa näkyi lihallisen rakkauden koko kirjo.

© Scanpix/Bridgeman

Arkeologit leimasivat aikoinaan bordelliksi pompejilaisen huvilan, josta tämä seinämaalaus löydettiin. Nykyään tiedetään, että roomalaiset arvostivat eroottista taidetta.

© Getty Images/DEA/G. Dagli Orti

Pompejilaisen kauppiaan huvilassa vieraat saivat ihailla maalausta, joka esitti rakastavaisia ja heitä palvelevaa orjaa.

© Scanpix/AKG

Miehet hallitsivat valtakuntaa, mutta sängyssä vallitsi tasa-arvo. Roomalaiset uskoivat, että vain ­molempia tyydyttävästä seksistä syntyi terveitä lapsia.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M

”Tästä minä pidän”, kuuluu roomalaisesta Galliasta löytyneen medaljongin kaiverros.

© Lessing Photo Archive

Jokaisessa roomalaisessa kodissa oli hedelmällisyyden jumalan Priapuksen kuva tuomassa onnea ja vaurautta.

© Antiquarium Comunale

Tämän peilin omisti luultavasti nainen, joka on kuvattuna peilin takana. Peilin etupuolella on tähtikartta, jonka avulla nainen todennäköisesti laski, koska tähtien mukaan oli otollisin aika yrittää tulla raskaaksi.

© Michael Larvey/Roman Sex

Arkeologit ovat löytäneet eroottisia seinä­maalauksia myös Pompejin kapakoista, missä niiden tarkoituksena oli kohottaa tunnelmaa – aivan kuten yksityiskodeissakin.

© Scala

Ryhmäseksiä kuvattiin estottomasti sekä seinämaalauksissa että muissa yhteyksisä. Kuvan fresko on koristanut pompeijilaisen kylpylän pukuhuoneetta.

© Scanpix/Mary Evans

Tutkijat ovat löytäneet roomalaisten eroottisesta taiteesta 90 erilaista tapaa olla yhdynnässä.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M.

Varsinaista lakanajumppaa näyttää olevan meneillään tässä lampussa, jossa kuvattu nainen käyttää ilmeisesti käsipainoja.

© Polfoto/Corbis

Pania ja naarasvuohta esittävä veistos suututti Napolin ja Sisilian kuninkaan Kaarle VII:n niin, että hän määräsi sen suljettavaksi ­lukkojen taakse.

© Scala

Roomalaisille suu oli pyhä elin. Siksi varsinkin miehen naiselle antamaa suu­seksiä ­paheksuttiin. Sekä miehet että naiset saattoivat kuitenkin ostaa suuseksiä prostituoiduilta.

© The Trustees of British Museum

Homoseksuaali­suus oli useimpien roomalaisten mielestä hyväksyttävää, mutta miehille oli olennaisen tärkeää olla homo­sek­suaalisen yhdynnän aktiivinen osapuoli. ­Toisille miehille alistuvia miehiä ­pidettiin naismaisina ja ­heitä halveksittiin.

© Scanpix/AKG-images

”Onni asuu täällä”, lukee pompejilaisesta leipomosta löydetyssä reliefissä.