Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Espanjan turistikohteessa lepää roomalainen hylky

1 700 vuotta hiekassa piilotelleen hylyn ympärillä ovat kolmen viime vuoden aikana uineet tuhannet turistit. Arkeologeilla on nyt tulenpalava kiire.

Yhden Mallorcan suosituimman uimarannan läheltä ollaan parhaillaan kaivamassa esiin roomalaisen noin 1 700 vuotta sitten uponneen laivan hylkyä. Se lepää vain noin 50 metrin päässä Palmanlahden vetonauloihin lukeutuvan Ses Fontanellesin rantaviivasta.

Hylkyä on vuosisatoja suojannut metrien paksuinen hiekkakerros, mutta kolme vuotta sitten voimakas myrsky pyyhkäisi hiekan pois ja noin 12 metriä pitkän ja 5–6 metriä leveän rahtialuksen jäännökset paljastuivat.

Siiitä asti paikallisviranomaiset ovat tehneet kaikkensa pitääkseen uteliaat kaukana, sillä arkeologit pelkäävät hylyn vaurioituvan ja sukeltajien varastavan sieltä esineitä.

300 viini- ja oliiviöljyamforan lisäksi meriarkeologit ovat löytäneet kenkiä, ruoanvalmistusvälineitä, öljylampun ja työkaluja.

© Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Alus on hyvin harvinainen

”Hyvin harva antiikin alus on säilynyt näin hyvin. Espanjasta ei tunneta lainkaan kokonaisia laivoja Rooman valtakunnan ajalta”, tohtori Darío Bernal-Casasola Cádizin yliopistosta selittää.

Alus oli lastattu viiniä ja oliiviöljyä sisältävillä amforilla. Moni niistä on säilynyt niin hyvin, että niiden kyljestä voidaan yhä lukea kirjoitus, joka kertoo sisällön ja omistajan nimen.

”On hyvin vaikeaa – lähes mahdotonta – löytää kokonaisia amforia, joissa olisi tallella kirjoitus ja sisältö. Näiden kunto on yksinkertaisesti uskomaton. Ja kaikki tämä on vain kahden metrin syvyydessä, missä miljoonat ihmiset ovat uineet”, Bernal-Casasola hämmästelee.