Roomalaiset olivat ylpeitä monista laeistaan, joista päätettiin Rooman senaatissa.

© Bridgeman

Erikoiset lait ohjailivat Roomaa

Muinaiset roomalaiset ylpeilivät laeillaan ja oikeuslaitoksellaan, jotka erottivat heidät omasta mielestään barbaareista. Nykysilmin tarkasteltuna heidän lakinsa eivät olleet – lievästi sanoen – kovin sivistyneitä.

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Isä sai myydä lapsensa kolmesti orjaksi

”Kahdentoista taulun lait” noin vuodelta 450 eaa. oli Rooman vanhin lakikokoelma. Siinä määriteltiin muun muassa omistusoikeuden periaatteet.

  • Jos roomalaismies piti hallussaan jotain vuoden ajan, siitä tuli automaattisesti hänen omaisuuttaan.
  • Jos nainen ei halunnut tulla miehensä omaisuudeksi ja menettää oikeuksiaan, hänen tuli jättää miehensä vähintään kolmeksi yöksi vuodessa.
  • Lapsia pidettiin isän omaisuutena, ja isä sai halutessaan myydä lapsensa orjaksi rajoitetuksi ajaksi – mutta vain kolme kertaa, jos hän halusi säilyttää isän oikeutensa.
  • Yöllä tehdystä rikoksesta rangaistiin ankarammin kuin päivällä tehdystä.
  • Jos mies mursi toiselta vapaalta mieheltä luun, hän joutui maksamaan sakkoa 300 assia [roomalainen rahayksikkö]. Jos hän rikkoi luun orjalta, sakko puolittui.

Jos haluat myös tietää, miten intersukupuolisia kohdeltiin ja miksi naiset eivät saaneet pukeutua hienosti, tilaa seuraava HISTORIA-lehti täältä.

Uudessa lehdessä on neljän sivun verran asiaa roomalaisten erikoisista laeista. 

Lainopin alku: Kahdentoista taulun lait kirjoitettiin alun perin 12 pronssitaululle, ja ne asetettiin esille Forum Romanumille. Lakikokoelma säänteli yhteiskuntaa ja perhesuhteita.

© Johann Nicolaus Funck & Shutterstock

Ylipainoiset eivät päässeet armeijaan

Roomalaiset rakastivat ruokaa, eikä yläluokan pöydistä puuttunut sellaisia herkkuja kuin osterit, ankerias ja merisiili. Monet pitivät ylenpalttisia syöminkejä kuitenkin rappion merkkinä, ja niitä säätelemään laadittiin lakeja.

Roomalaissensorit valtuutettiin määräämään, miten paljon kansalaiset saivat käyttää vuodessa esimerkiksi sianlihaan. Ahmatit, jotka ostivat suuria määriä rasvaista lihaa, julistettiin kunniattomiksi. Sensorit saattoivat jopa kieltää ylipainoisilta pääsyn armeijaan.

Useimmat roomalaiset olivat köyhiä, eikä heillä ollut varaa syödä usein lihaa ja muita herkkuja. Heidän päivittäinen ruokansa koostui pääasiassa leivästä, puurosta ja vihanneksista.

Tilaa nyt HISTORIA ja lue lisää roomalaisten hulluista laeista. Olemme koonneet tutustumispaketin, johon kuuluu digitaalinen erikoisnumero keskiajan taikauskosta suoraan sähköpostiisi toimitettuna. 

Uutena HISTORIA-tilaajana saat:

  • 3 numeroa HISTORIAa – Pohjoismaiden parasta historialehteä
  • Digitaalisen erikoisnumeron keskiajan mystisistä uskomuksista
  • Kätevän Nordic-höyrystimen, jolla silität vaattesi nopeasti ja vaivattomasti
  • Pääsyn HISTORIA-lehden arkistoon, jossa voit lukea lehden 12:ta viimeisintä numeroa

Ehkä sinua kiinnostaa...