Museum of London Archaeology, Shutterstock

Englannista löytyi roomalainen orja

Aiemmin pystyttiin vain arvailemaan, oliko vainaja roomalainen orja. Nyt britit ovat kaivaneet esiin luurangon, jolla oli jaloissa kahleet.

Rakennustyöläiset tekivät hämmästyttävän löydön, kun he olivat kaivamassa maata kasvihuoneen perustuksia varten Great Castertonissa 150 kilometriä Lontoosta pohjoiseen. He törmäsivät luurankoon, joka ei vain ollut peräisin Britannian roomalaismiehityksen ajalta vaan jolla myös oli jaloissaan kahleet.

Brittiarkeologit kutsuvatkin löytöä ”vakuuttavimmaksi Britanniasta löydetyksi esimerkiksi roomalaisorjan jäännöksistä”.

Kaivausten johtaja Michael Marshall Lontoon arkeologisesta museosta oli riemuissaan löydöstä:
”On äärimmäisen tärkeää päästä tutkimaan sellaisen yksilön jäännöksiä, joka mitä todennäköisimmin oli orja.”

Kaivauksista tehty piirros osoittaa, että kahleet sijaitsivat vainajan nilkoissa.

© Museum of London Archaeology

Mies oli elänyt 1 700 vuotta sitten

Aiemmin orjien tunnistaminen on ollut arvailujen varassa. Nyt löydetyn haudan karuuden ja luiden pahojen kulumien vuoksi tutkijat päättelivät kuitenkin vainajan olleen yksi lukuisista Rooman valtakunnan orjista. Sitä ei tiedetä, miksi kahleita ei ollut poistettu ennen kuin vainaja oli heitetty hautaan.

Luita aiotaan nyt tutkia tarkemmin, ja arkeologit toivovat, että ne voivat paljastaa yksityiskohtia roomalaisorjien elinoloista. Tähänastiset tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että jalan luissa oli vamma, joka oli syntynyt joko kaatumisesta tai kuormittavasta fyysisestä työstä. Mies oli kuollut 26–35-vuotiaana vuosien 226 ja 427 välillä.