Elokuva: Kotka

Hollywood vs. historia: Kotka-elokuva perustuu tarinaan roomalaisten kadonneesta 9. legioonasta. Sen tekemisessä on käytetty enemmän käsikirjoittajan mielikuvitusta kuin historiallisia tosiseikkoja.

© Youtube / Focus Features

Tapahtumat:

Nuori roomalainen upseeri etsii 9. legioonaa ja sen kotkasymbolia, jotka katosivat vuonna 120 jäljettömiin Pohjois-Britanniassa. Hän löytää symbolin Hadrianuksen vallin pohjoispuolella elävän alkukantaisen heimon hallusta.

Katosiko kokonainen roomalaislegioona selittämättömästi?

On totta, että historiankirjoissa ei mainita kuuluisaa 9. espanjalaista legioonaa enää noin vuoden 120 jälkeen. Sen asemapaikka oli tuolloin tiettävästi Britannia, ja useiden teorioiden mukaan legioona tuhoutui taistelussa.

Legioonan häviämistä Britanniassa voidaan kuitenkin enemmän pitää tarinana kuin tosiseikkana. On myös olemassa monia muita selityksiä, jotka ovat yhtä todennäköisiä. Saattoi olla, että legioona siirtyi Ranskaan tai Itä-Eurooppaan. Lisäksi jotkut historioitsijat uskovat legioonan olleen olemassa vielä niinkin myöhään kuin vuonna 140. Tällöin legioona olisi ollut koossa vielä parikymmentä vuotta sen jälkeen kun legioonan tehtävä eli Hadrianuksen vallin rakentaminen oli päättynyt ja sotilaat olisivat palanneet Britanniasta.

Uskomus legioonan tuhoutumisesta Britanniassa on kuitenkin sitkeähenkinen. Sen kannattajat esittävät todisteeksi kirjeitä ja asiakirjoja, jotka kertovat vuoden 120 tienoilla Britanniassa käydyistä suurista taisteluista ja roomalaisten ankarista tappioista.

Onko olemassa todisteita siitä, että Britannian heimot olisivat tuhonneet legioonan?

Tästä ei ole minkäänlaisia todisteita. Elokuva on tässä suhteessa täysin kuvitteellinen samoin kuin kertomus nuoresta upseerista, joka lähtee pohjoiseen etsimään kotkasymbolia.

Onko eri kansat kuvattu totuudenmukaisesti?

Ohjaaja on selvästi pyrkinyt tähän. Tätä on kuitenkin vaikeuttanut se, että roomalaisten kohtaamista kansoista kansoista tiedetään erittäin vähän.

Elokuvassa on kuitenkin selvästi paljon virheellisiä yksityiskohtia. Esimerkiksi hyljekansaksi kutsutut selkiet eivät olleet skotlantilaisheimo vaan skotlantilaisen taruston olentoja, jotka pystyvät vaihtamaan hahmoa. Vaikka selkiet olisivat olleet olemassa, he eivät olisi puhuneet gaelia, sillä kieltä alettiin puhua alueella vasta muutamia vuosisatoja myöhemmin.

Lisäksi elokuva pyrkii joissakin kohdissa olemaan enemmänkin kannanotto nykyajan tapahtumiin kuin historiallinen dokumentti.