Maanjäristys romahdutti osia Colosseumista vuonna 1349. 

© Hagia Sophia Museum

Colosseum oli lahja roomalaisille

Kun Colosseum vihittiin käyttöön vuonna 80, sitä juhlittiin sata päivää näyttävin menoin ja verisin gladiaattoritaisteluin, mutta kuka amfiteatterin oikein rakensi?

tiistai 21. helmikuuta 2017 teksti Emrah Sütcü

Colosseumin rakentamisen aloitti vuonna 72 jaa. keisari Vespasianus. 

Amfiteatterit sijaitsivat tuohon aikaan yleensä kaupunkien laidalla, mutta Vespasianus rakensi Colosseumin aivan keskelle Roomaa. Joidenkin histo­rioitsijoiden mukaan hän halusi siten korostaa sen olevan lahja roomalaisille.

Colosseum vihittiin verisin menoin

Rahat valtavaan urakkaan saatiin pääosin sotasaaliina Jerusalemista, josta roomalaiset ryöstelivät arvotavaraa juutalaistan kapinan jälkeen vuonna 70 jaa. 

Kalleuksien lisäksi sieltä tuotiin Roomaan 100 000 juutalaista orjaa, joista moni joutui töihin Colosseumin rakennustyömaalle. Vespasianuksen kuollessa vuonna 79 urakasta uupui vielä noin neljännes. 

Hänen poikansa ja seuraajansa Titus saattoi työn loppuun seuraavana vuonna ja järjesti sata päivää kestäneet vihkiäiset, joihin kuului muun muassa päivittäin verisiä gladiaattoritaisteluita.

Colosseumia laajennettiin

Titusta keisarina seurannut Vespasianuksen nuorempi poika Domitianus rakennutti yli 50 000 katsojan teatteriin vielä mm. tunneleita, joissa oli häkkejä eläimille ja orjille. 

Areenalla nähtiin myös näitä

MERITAISTELUT (lat. naumachia) – Areena tiivistettiin ja täytettiin vedellä, ja pienet sota­laivat esittivät toisintoja kuuluisista meritaisteluista.

TELOITUKSET – Gladiaattoritaistelujen väli­numeroina oli teloituksia. Jos tuomiona oli ad bestias, petoeläimet raatelivat tuomitun hengiltä.

SUURPETOJAHDIT (lat. venatio) – Areenalle tuotiin eksoottisia eläimiä, joita ”metsästäjät” sitten ahdistelivat ja tappoivat yleisön edessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...