J. L. Gérôme/Wikipedia

Circus Maximus avattiin Roomassa

Rooman valtakunnan suurin areena, jolla on takanaan 2 800 vuotta historiaa, on kunnostettu ja avattu yleisölle.

Circus Maximus oli Rooman valtakunnan suurin ja tärkein areena.

Sen 500 toimintavuoden aikana siellä järjestettiin huimia kilpa-ajoja ja julkisia teloituksia sekä juhlittiin imperiumin suuria voittoja.

500-luvulla toiminta areenalla loppui, ja seuraavina vuosisatoina siitä on lähinnä muistuttanut läjä arkeologisia raunioita mutaisella kentällä keskellä Roomaa.

Nyt Circus Maximus on noussut raunioista.

Seitsemän vuotta kunnostustöitä

Ciircus Maximuksen aluetta on kaivettu ja kunnostettu uutterasti seitsemän vuotta. Työn edistyessä maasta on tullut esiin arvokkaita todisteita menneisyydestä, kuten jäännökset riemukaaresta, joka pystytettiin Jerusalemin vuonna 70 valloittaneen keisari Tituksen kunniaksi.

Kaikki löydöt on jätetty esiin kunnostettuun Circus Maximukseen, jonne sen suuruuden aikana mahtui useita satoja tuhansia katsojia kaikista yhteiskuntaluokista.

Video

2 800 vuotta historiaa

Kun toiminta Circus Maximuksella lakkasi, ryöstäjät tyhjensivät sen vähitellen marmorista ja muusta rakennusmateriaalista.

Keskiajalla se oli maatalouskäytössä, ja se täyttyi vihannesviljelmistä, pelloista ja vesimyllyistä.

1800-luvulla areena toimi teollisuusalueena, ja Mussolinin[](https://historianet.fi/sota/suuret-sotapaallikot/uusi-loyto-mussolini-jatti-kirjeen-jalkipolville) aikana siellä järjestettiin fasistien paraateja.

”Se on yksi antiikin tärkeimmistä monumenteista, joka edustaa 2 800 vuotta historiaa – Romuluksen ajoista aina nykypäivään asti”, Claudio Parisi Presicce Italian kulttuuriperintövirastosta toteaa.

Circus Maximus on avoinna yleisölle päivittäin 11. joulukuuta asti, minkä jälkeen se on auki viikonloppuisin.