Ernesto Ruscio/Getty Images

Caligulan mosaiikki oli sohvapöytänä Manhattanilla

Keisari Caligulan aikainen arvokas mosaiikki oli kateissa puoli vuosisataa, mutta sitten marmori- ja kiviasiantuntija Dario del Bufalo pääsi yllättäen sen jäljille.

Kadonnut mosaiikki keisari Caligulan ajalta on palautettu Italiaan, kertoi verkkomedia The Archaeology News Network.

Mosaiikki oli peräisin Nemijärvellä Italiassa olleesta kahdesta valtavasta keisarillisesta laivasta – tai kelluvasta palatsista.

Nemijärvi sijaitsee noin 10 kilometriä kaakkoon Rooman uloimmista esikaupungeista.

© Shutterstock

Diktaattori Benito Mussolini nostatti vuonna 1929 laivojen jäännökset järvestä ja perusti niille museon Nemijärven rantaan. Museo paloi toisen maailmansodan aikana, mutta 1,5 m2:n kokoinen mosaiikki oli silloin jo viety Roomaan.

Satunnainen lause johdatti tutkijan jäljille

Mosaiikki oli Roomassa 1950-luvulle asti, kunnes se katosi. Yli viidenkymmenen vuoden päästä se taas löytyi yllättäen. Marmori- ja kiviasiantuntija Dario Del Bufalo oli vuonna 2013 esitelmöimässä New Yorkissa kirjan julkaisun yhteydessä, kun hän kuuli erään naisen kommentoivat yhtä kirjan kuvista.

”Tuohan on Helenin mosaiikki!” nainen huudahti.

Mosaiikki on nyt nähtävillä roomalaislaivojen museossa Nemissä Italiassa.

© Ernesto Ruscio/Getty Images

Kun Bufalo alkoi tutkia asiaa, selvisi, että mosaiikki oli kuin olikin antiikkikauppias Helen Fiorattilla, joka käytti sitä sohvapöydän kansilevynä. Fioratti oli ostanut mosaiikin 1960-luvulla asuessaan Italiassa.

Nyt mosaiikki on kunnostettu ja pantu esille Nemin kaupunkiin Museo delle Navi Romaneen.