Caesarin kuoleman kunniaksi lyöty kolikko myynnissä

Niin kutsutun EID MAR -kolikon tarina on dramaattinen. Alle viikon kuluttua selviää, kuka on Caesarin murhaa seuranneesta sisällissodasta selvinneen kolikon uusi omistaja.

Numismaatikot eli vanhojen rahojen keräilijät ympäri maailmaa elävät juuri nyt jännittäviä aikoja, sillä erittäin harvinainen roomalainen kultakolikko on laitettu myyntiin.

Kolikko painaa vain kahdeksan grammaa, mutta brittiläinen huutokauppakamari Roma Numismatics Limited arvioi, että kolikon hinnaksi tulee vähintään 500 000 puntaa – eli hieman yli 547 000 euroa.

Huutokauppa käydään verkossa, eikä alle 300 000 punnan tarjouksia oteta huomioon.

Hyväksyttäviä tarjouksia ei ole vielä kuulunut, mutta kunhan 29. lokakuuta kello 9 koittava määräaika lähestyy, kiinnostuneet ostajat lähtevät varmasti liikkeelle.

Kaksi tuhatta vuotta vanha kolikko on hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Sekä etupuolen kuva Marcus Junius Brutuksesta (85–42 eaa.) että takapuolen teksti EID MAR erottuvat selvästi, mutta huutokauppakamari varoittaa silti esittelytekstissään, että "kolikossa on käytön jättämiä jälkiä".

© romanumismatics.com

Kolikko juhlisti Caesarin murhaa

Kolikko on lyöty vuonna 42 eaa. Julius Caesarin murhan muistoksi. Caesarista oli hieman ennen murhaansa tehty elinikäinen diktaattori, ja hän oli kahmimassa kaiken vallan itselleen.

Kolikon etupuolella on kuva senaattori Brutuksesta, joka halusi estää Caesarin nousun kuninkaaksi. Kolikon kääntöpuolella on kuvattuna kaksi lyhyttä tikaria.

Tikarit symboloivat murha-aseita, joilla lähes 60 salaliittolaista löivät Caesarin kuoliaaksi, ja samalla ne kertovat, että murhan suunnittelijoina toimi kaksi miestä: Brutus ja hänen liittolaisensa Cassius.

Kahden tikarin välissä on kuva pilleuksesta – hatusta, joka asetettiin vapautettujen orjien päähän näiden vapautumista juhlistaneessa seremoniassa.

Rooman valtakunnassa hattu symboloi vapautta, ja Brutuksen lyöttämissä kolikoissa kuvat kertovat hänen suunnitelleen ja toteuttaneen murhan, jotta roomalaiset säilyttäisivät vapautensa.

Diktaattori Julius Caesaria lyötiin veitsillä 23 kertaa.

© William Holmes Sullivan

Kolikon teksti EID MAR tarkoittaa päivää, jona Caesar murhattiin: 15. maaliskuuta. Tarina kertoo, että samana aamuna ennustaja oli kertonut Caesarille hänen viimeisen päivänsä koittaneen.

Brutus surmattiin Caesarin murhaa seuranneessa sisällissodassa. Sodan voittaneet Caesarin tukijat sulattivat sodan jälkeen lähes kaikki eid mar -kolikot.

Caesarin kuolema ei pelastanut roomalaisia diktatuurilta, vaan 17 vuotta Caesarin murhan jälkeen Rooman tasavalta kaatui ja keisariaika alkoi.

Viimeiset uutiset:

Kultakolikko myytiin 30. lokakuuta 2020 2,7 miljoonalla Englannin punnalla, mikä vastaa noin kolmea miljoonaa euroa. EID MAR -kolikko pääsi siten kalleimpien huutokaupassa myytyjen kolikoiden top 20 -listalle.

Listan kärjessä on vuoden 1794 yhdysvaltalainen, jonka myyntihinta vuonna 2013 oli noin 8,5 miljoonaa euroa.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_coins