The Vindolanda Trust

Britti löysi 1 700 vuotta vanhan roomalaisen herjauksen

Roomalaiset pilkkasivat mielellään vihamiehiään. Eräs roomalainen sotilas Britanniassa varmisti, että hänen pilkkansa kestäisi aikaa ja säilyisi ikuisesti.

Roomalainen Vindolandan linnoitus sijaitsee pari kilometriä etelään Englannin ja Skotlannin rajalla olevasta Hadrianuksen vallista. Arkeologit ovat tehneet linnoituksessa kaivauksia vuosikausia, ja hiljattain kaivauksien vapaaehtoinen avustaja löysi jotain erikoista.

”Olin rapsutellut maata koko viikon, ja suuri kivi haittasi työtä. Luvan saatuani aloin innoissani poistaa sitä, ja kun käänsin sen, sen toiselta puolelta paljastui jättiyllätys: kivessä oli selvää kirjoitusta”, Dylan Herbert kertoo.

Kun kivi puhdistettiin maa-aineksesta, siinä näkyi kaiverrettu teksti ”SECVNDINVS CACOR”. Se voidaan tulkita esimerkiksi ”Secundinus paskiainen” tai ”Paskapää Secundinus”. Painottaakseen herjaustaan kirjoittaja oli kaivertanut kiveen myös peniksen kuvan.

Vindolandan linnoitus vartioi vuosina 85–370 huoltoreittiä Hadrianuksen vallille, jonka tarkoitus oli pitää skottisoturit poissa Rooman Britannian provinssista.

© Francis

Herjaus oli tarkoitettu kaikkien nähtäväksi

Antiikin roomalaisilla oli tapana pilkata toisiaan julkisesti nopeasti kyhätyillä seinäkirjoituksilla, mutta Secundinukseen kohdistettu herjaus oli kaiverrettu kiveen. Sen laatija varmisti tällä tavoin, ettei pilkkakirjoitusta voinut noin vain poistaa.

”Tämän kaiverroksen tehneellä henkilöllä oli varmasti kana kynimättä Secundinuksen kanssa ja hän on ilmaissut tunteensa julkisesti kirjoittamalla sen kiveen. Secundinus epäilemättä ei ole ilahtunut nähdessään kirjoituksen kulkiessaan paikan ohi 1 700 vuotta sitten”, Vindolandan kaivauksia johtava tohtori Andrew Birley toteaa.