Attila kylvi kauhua Euroopassa
Hunnien kuningas Attila teki Tonavan itäpuolelta useita tuhoisia hyökkäyksiä Rooman kristillistä valtakuntaa vastaan. Hänen vanavedessään tuli tuho ja kuolema, ja uhrit alkoivat pitää häntä Jumalan rangaistuksena synneistään.

Attilan joukot hyökkäilivät Etelä- ja Länsi-Eurooppaan Unkarin aroilta.
Naissuksen roomalaiskaupungin kohtaloksi Attila ja hänen hunninsa koituivat vuonna 443. Ratsastajat, jalkaväki ja vankkurit ympäröivät kaupungin muurit. Hunnit valmistivat muurinmurtajia metallivahvisteisista tukeista, jotka asetettiin raskaiden puuvaunujen päälle. Puiset katokset suojasivat muurinmurtajia työntäviä miehiä puolustajien nuolilta ja keihäiltä. Murtajat iskivät uudestaan ja uudestaan Naissuksen muureja vastaan, joiden huipulta roomalaiset sotilaat paiskoivat hunnien päälle kivenlohkareita. Välillä valtauslaitteet hajosivat, mutta hunnit valmistivat nopeasti uusia. Lopulta roomalaisilta loppuivat kivet.
Kaupunki raunioiksi
Lopulta muurit antoivat periksi, ja kokonaiset vallitukset murskattiin soraksi. Hunnit ryntäsivät kaupunkiin, tappoivat lähes kaikki miehet ja raiskasivat naiset. Kaikki arvokas varastettiin, mukaan lukien kirkkojen kynttilänjalat, astiat ja muut uskonnolliset esineet. Sitten kaupunki poltettiin maan tasalle rauniokasaksi.
Koko lähitienoon maatilat, kartanot ja kylät hävitettiin. Euroopassa sanottiinkin, että "mihin Attilan hevosten kaviot koskevat, siellä ei ruoho enää kasva".
Attila oli perinyt hunnien mahtavan imperiumin veljensä Bledan kanssa, kun heidän setänsä, kuningas Rua, kuoli telttaleirissa Unkarin pustalla. Vuodesta 434 lähtien veljekset hallitsivat aluetta, joka ulottui idässä Kaspianmerelle ja lännessä Tonavalle.
Hunnit tulivat Aasiasta
Valtakunta koostui lukuisista heimoista ja kansoista, jotka hunnit olivat väkivallalla tai juonekkuudella alistaneet. Alistetut heimot varustivat hunneja sotureilla ja rahalla ja saivat vastineeksi olla rauhassa. Valtakuntaansa hunnijohtajat vahvistivat solmimalla ylimysten tytärten kanssa avioliittoja.
Alunperin hunnit asuivat Aasian laajoilla aroilla Kiinan rajaseudulla. He olivat paimentolaisia, jotka ajoivat karjaansa talvilaitumilta kesälaitumille ja samalla ryöstivät ja runtelivat Pohjois-Kiinaa. Mutta vuoden 35 eKr. paikkeilla Kiinan keisari lähetti suuren armeijan hunneja vastaan lopettaakseen ryöstelyn ja ajaakseen heidät pois.