Gabiin arkku on kääritty ruumiin ympärille, toisin kuin muut löydetyt vastaavat arkut. Arkeologit kutsuvat sitä ”burrito-arkuksi”.

Arvoituksellinen lyijyarkku hämmentää tutkijoita

Puoli tonnia painava arkku saattoi olla korkea-arvoisen roomalaisen viimeinen leposija.

keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Arkeologit ovat kaivaneet esiin arvoituksellisen lyijyarkun noin 18 kilometriä Roomasta itään sijaitsevasta Gabiin muinaiskaupungista. Lyijyarkun arvellaan olevan peräisin 300-luvulta, ja se on ehkä ollut jonkun korkea-arvoisen roomalaisen viimeinen leposija.

Kaivauksen johtaja Nicola Terrenato yhdysvaltalaisesta Michiganin yliopistosta huomauttaa, että roomalaisia ei yleensä haudattu arkuissa, ja silloin kun haudattiin, arkut olivat puisia. Tuolta ajalta ei ole löydetty montakaan lyijyarkkua.

Nyt löydetty arkku on myös muodoltaan ainutlaatuinen, sillä se on ikään kuin kääritty ruumiin ympärille.

Myös arkkuun käytetyn lyijyn määrä hämmästyttää tutkijoita. Arkku painaa noin puoli tonnia, ja siinä käytetty lyijy on 2,5 sentin paksuista.

”500 kiloa metallia oli valtavan arvokasta noihin aikoihin. On erikoista, että sellainen määrä on käytetty arkkuun”, Terrenato kertoo.

Arkkua ei yritetä avata väkisin, vaan sen sisältöä aiotaan tutkia pienellä kameralla. Lyijyarkussa ruumis yleensä säilyy hyvin, mitä tutkijat toivovat tässäkin tapauksessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...