Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Arkeologit löysivät Rooman suurimman falloksen

Kaikissa Rooman kaupungeissa oli runsaasti fallossymboleita, mutta Córdobasta löytynyt on vailla vertaa.

Muinaiset roomalaiset olivat villinä falloksiin, ja ihmiset kantoivat yleisesti kaulassaan ketjussa fallos-amuletteja. Legioonalaiset käyttivät amuletteja onnentuojina taistelussa ja muut suojana pahuutta ja onnettomuutta – esimerkiksi impotenssia – vastaan.

Fallossymboleita kaiverrettiin myös rakennuksiin ympäri Rooman valtakuntaa Pohjois-Afrikan provinsseista Skotlannin rajalla sijaitsevaan Hadrianuksen valliin. Niitä on säilynyt lukuisia ällisteltäväksi jälkipolville, ja nyt espanjalaiset arkeologit ovat löytäneet todellista ällisteltävää.

Roomalaiset rakensivat 2 200 vuotta sitten tornin kukkulalle 50 kilometrin päähän Córdobasta Etelä-Espanjassa, ja se koristettiin vaikuttavalla, noin puolen metrin pituisella falloksella. Onnentuoja hakattiin suureen kalkkikiveen tornin kivijalan kulmaan.

Espanjalaisen Guardia Civilin santarmit vartioivat roomalaisia raunioita niin kauan, että kaikki löydöt on turvattu.

© Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Jäännös Hannibalin sodista

Torni pystytettiin toisen puunilaissodan aikaan – heti sen jälkeen, kun roomalaiset olivat valloittaneet Espanjan Hannibalilta ja karthagolaisilta vuonna 206 eaa.

Iberian niemimaalla eli tuolloin myös sotaisia kelttejä, keltiberejä. Jos kyseessä oli vartiotorni, fallossymbolin tarkoitus on ehkä ollut suojata torniin jääneitä legioonalaisia keltibereiltä muun armeijan lähdettyä liikkeelle.

Arkeologit toivovat, että symboli auttaa nyt poliisivoimia pitämään roistot loitolla alueen kaivausten ajan.

LUE MYÖS: Veriviholliset kirjoittivat kelttien historian