University of Cádiz (UCA)

Arkeologit löysivät kadonneen roomalaiskaupungin

Historioitsijat ja arkeologit ovat 1500-luvulta lähtien etsineet Flavia Saboran kaupunkia. Nyt espanjalaistutkijat ovat löytäneet sen – kaivamatta lapiollistakaan.

Espanjalainen maanviljelijä löysi 1500-luvulla maasta pronssilaatan, jossa kerrottiin Sabora-nimisestä roomalaiskaupungista.

Antiikin aikaisen tekstin mukaan kaksi roomalaista oli vuonna 77 jaa. käynyt Rooman keisarin Vespasianuksen puheilla, ja tämä oli myöntänyt heille luvan muuttaa kaupunkinsa parempaan paikkaan.

Uusi kaupunki sai nimen Flavia Sabora, mutta kukaan ei vuosisatoihin tiennyt, minne se perustettiin. Nyt arkeologit ovat löytäneet kaupungin viljapellon alta Malagan läheltä Kaakkois-Espanjasta.

Maatutkan avulla he pystyvät näkemään kadut, jotka on rakennettu roomalaisille kaupungeille ominaisen kaavan mukaan.

Maatutkan ansiosta tutkijat voivat nyt tarkastella Flavia Saboran pitkiä suoria katuja ja aukioita.

© University of Cádiz (UCA)

Flavia Sabora on arkeologien aarrearkku

Maatutkan avulla arkeologit voivat saada nopean yleiskuvan muinaiskaupungista ilman, että heidän tarvitsee kaivaa metriäkään maata.

Espanjalaistutkijat toivovat kuitenkin pääsevänsä muutaman vuoden kuluttua kaivamaan kaivinkoneilla, lapioilla ja muilla työkaluilla, sillä Flavia Sabora on poikkeuksellinen kaupunki.

Sieltä loppui kolmen sukupolven jälkeen vesi, ja se hylättiin. Siksi se on nykypäivän arkeologeille hyvin kiinnostava kohde.

Lázaro Lagóstena Cadizin yliopistosta kertoo: ”Flavia Sabora rakennettiin kerralla valmiiksi, joten se on ihanteellinen kohde tutkia sen ajan kaupunkisuunnittelua.”