LWL/C. Hentzelt
Haltern, roomalainen linnoitus, temppeli

Arkeologit löysivät ensi kertaa kulttitemppeleitä Rooman sotilasleiristä

Yksikään roomalainen sotilasleiri ei sisältänyt heidän temppeleitään. Näin arkeologit ovat uskoneet yli sata vuotta, mutta uusi löytö valtavasta leiristä, jossa oli tilaa 5 000 sotilaalle, käänsi tämän käsityksen päälaelleen.

Arkeologit löysivät roomalaisen sotilasleirin Halternista läntisestä Saksasta yli sata vuotta sitten.

Sittemmin tutkijat ovat perehtyneet leiriin niin tarkasti, että museoammattilaiset pystyivät dokumentoimaan leirielämän sellaisena kuin se oli 2 000 vuotta sitten, kun leiri perustettiin keisari Augustuksen aikana.

Vuosikymmenten perusteellisesta tutkimuksesta huolimatta leiristä löytyi vielä äskettäin yllätys. Arkeologit huomasivat jotain, mitä he eivät olleet koskaan aiemmin nähneet: leiriin oli rakennettu uskonnollisia temppeleitä.

Temppelien kahdesta rakennuksesta on jäljellä vain saviperustukset.

Arkeologit olivat aiemmin löytäneet perustukset, ja he olettivat virheellisesti, että rakennuksia käytettiin scholana eli kokoustiloina.

Uusi tutkimus kuitenkin osoitti, että rakennukset oli rakennettu saman mallin mukaan kuin roomalaisia kaupunkeja koristaneet pilaritemppelit.

Siinä ei ollut vielä kaikki. Kahden temppelin välistä arkeologit löysivät uhrihaudan, jota todennäköisesti käytettiin eläinuhreille.

Löytö kertoi uutta jumalien palvonnasta

Löytö on herättänyt kohua, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun arkeologit ovat löytäneet kulttipaikan jäänteitä roomalaisesta leiristä.

Valitettavasti arkeologit eivät tiedä, mihin jumaluuteen temppelit liittyivät. Olisi helppo kuvitella, että Mithra-kultti oli suosituin roomalaisten sotilaiden keskuudessa. Historioitsijat ovat kuitenkin yleisesti yhtä mieltä siitä, että sotilaskultti pääsi kunnolla suosioon vasta noin vuodesta 80 jaa. alkaen.

Arkeologit uskovat, että Halternin roomalaisleiri hylättiin noin vuonna 16 jaa eli muutama vuosi sen jälkeen, kun roomalaiset ja leirin legioona kärsivät kovan tappion saksalaisille [Varuksen taistelussa] (https://historianet.fi/sivilisaatiot/rooman-valtakunta/roomalaislegioonat-lyotiin-teutoburgin-taistelussa {"target":"_blank"}) vuonna 9 jaa.

"Roomalaisten sotilaiden uskonto on jäänyt meiltä tähän asti vähälle huomiolle. Mutta tulevina kuukausina tutkimme tämän erikoisen löydön takana olevaa mysteeriä", sanoi tohtori Barbara Rüschoff-Parzinger alueellisen Westfalen-Lippen maisemajärjestön kulttuuriosaston päällikkö.

Haltern, roomalaisten linnoitus, temppeli

Temppelin perustukset näkyvät värimuutoksina maassa.

© LWL/C. Hentzelt