Dosseman & AA
Aizanoi, Zeuksen temppeli, Hadrian

Arkeologit löysivät 2000 vuotta vanhaa roomalaista meikkiä

Roomalaiset naiset rakastivat itsensä ehostamista – oppineiden ennakkoluuloista huolimatta. Sitä korostaa myös kokonainen roomalainen kauppa, joka oli täynnä kauneudenhoitotuotteita, kuten värikkäitä kivijauheita.

Muinaisen Rooman naiset pitivät ehostautumisesta – sen ajan oppineiden miesten mukaan hieman liikaakin.

Viisaat miehet kun pitivät kosmetiikan käyttöä moraalittomuuden merkkinä. "Nainen ostaa voiteita ja hajuvesiä, kun hän haluaa olla uskoton", runoilija Juvenal kirjoitti paheksuvasti.

Tuomitseva asenne ei kuitenkaan vähentänyt naisten kiinnostusta poskipunaan ja värikkäisiin luomiväreihin.

2000 vuotta vanhan kosmetiikkamyymälän ja sen tuotteiden löytyminen roomalaisesta Aizanoin kaupungista Turkista on selkeä todiste tästä.

Hajuvesipullojen ja korujen lisäksi arkeologit löysivät kymmenen eri värin meikkijäänteitä. Punainen ja vaaleanpunainen olivat suosituimmat sävyt.

"Suurin yllätys oli löytää meikkipigmenttejä, jotka ovat samanlaisia kuin ne, joita naiset käyttävät nykyään poskipunaan ja luomiväriin", sanoi Gökhan Coskun, Turkin Dumlupinar-yliopiston arkeologian osaston johtaja.

Aiempien tutkimustulosten mukaan roomalaiset naiset värjäsivät poskensa punaisella okralla tai sinooperilla. Silmämeikkiin he käyttivät murskattua malakiittia eli vihreää kuparinväristä mineraalia tai lapislatsulia, joka on luonnostaan syvänsinistä.

Arkeologit löysivät kaupasta myös suuren määrän osterinkuoria, joita roomalaiset naiset käyttivät kauneustuotteidensa säilyttämiseen.

Aizanoi, muinainen Rooma, kosmetiikka

Väri on säilynyt löydöissä hyvin, vaikka jotkut pigmenttihituset ovat vain millimetrin pituisia.

© AA

Aizanoi oli kukoistava kauppakaupunki

Aizanoin kaupunki kuului alun perin muinaiseen Fryygian valtakuntaan. Vuonna 133 eaa. alueesta tuli osa Aasian roomalaista provinssia.

Rooman vallan aikana Aizanoista kasvoi vauras kaupunki, jossa kaupankäynti kukoisti. Sen lisäksi kaupunki tunnettiin suuresta stadionistaan ja Zeuksen temppelistä, joka rakennettiin todennäköisesti keisari Hadrianuksen aikana.

Kosmetiikkatuotteita löytyi Zeuksen temppelistä itään alueelta, jossa on useita kauppoja.

Alueella on uutismedia Anadolu Agencyn mukaan tehty kaivauksia vuodesta 1970 alkaen ja vuodesta 2011 lähtien turkkilaisen johdon alaisuudessa.

Aizanoi, muinainen Rooma, kosmetiikka

Muun muassa osterien kuoret ovat koristeellisia ja siten ihanteellisia kosmetiikan säilytykseen.

© AA