Apostoli Pietarin vankityrmä

perjantai 1. tammikuuta 2010 teksti Emrah Sütcü

Ensimmäisen vuosisadan puolivälissä Roomaan alkoi saapua kristittyjä. Heidän joukossaan oli apostoli Pietari, joka saarnasi Jeesuksen ilosanomaa.
Roomalaiset olivat tottuneet eri uskontojen sekamelskaan ja pitivät kristinuskoa vain yhtenä monista suuntauksista. Vuoden 64 jaa.
suurpalon jälkeen mielipide muuttui. Koska Nero pelkäsi saavansa syyn niskoilleen, hän julisti kristityt syyllisiksi paloon. Pian Jeesuksen kannattajia poltettiin elävältä tai heitettiin villipetojen eteen amfiteattereissa.
Perimätiedon mukaan Nero käski teljetä apostoli Pietarin niin sanottuun Mamertiinien vankilaan. Se oli pimeä ja kostea tyrmä vanhassa viemärissä. Vierailijoiden nähtävillä on nykyään huone, jossa on alttari. Ennen tilaa käytettiin teloituksiin, joiden jälkeen ruumiit heitettiin viemärikanavaan.
Erään tarinan mukaan Pietari sai lähteen pulppuamaan vankityrmässä. Hän kastoi lähteen vedellä kaksi
vanginvartijaa, ennen kuin hänet
ristiinnaulittiin.
Pietarin vankityrmä sijaitsee San Giuseppe dei Falegnami -kirkon alla lähellä Forum Romanumia. Ei sisäänpääsymaksua, mutta kävijöiden toivotaan osallistuvan kirkon keräykseen.

Books:
● Noonie Minogue: Nero: The Singing Emperor, Short Books, 2005 ● Richard Holland: Nero: The Man Behind the Myth, The History Press, 2002

Websites:
● Se dokumentar om Nero: www.tinyurl.com/ygl5vx2

Ehkä sinua kiinnostaa...