Ángel Villa
Roomalainen kaivo

Ainutlaatuinen sandaali löytyi roomalaisen kaivon pohjasta

Arkeologit tekivät roomalaisen kaivon kaivauksissa vaikuttavan löydön: uskomattoman hyvin säilyneen koristeellisen sandaalin, joka oli kadonnut lähes 2 000 vuotta sitten.

Lugo de Llaneran kaupungista Luoteis-Espanjan Asturiasta on löydetty erittäin hyvin säilynyt nahkasandaali roomalaiselta ajalta.

Sandaali on koristeltu ympyröillä, soikioilla sekä linnunmuotoisilla hahmoilla, mikä tekee siitä todella ainutlaatuisen.

Espanjasta on löydetty vain 20 roomalaista sandaalia, eikä aiemmin yhtään koristeltua.

Kun Lugo de Llanera oli osa Rooman valtakuntaa, sen nimi oli Lucus Asturum, ja se oli tärkeä kaupunki Hispanian maakunnassa noin vuodesta 70 jaa. aina 300-luvulle saakka.

Kaupunki mainitaan kirjallisissa lähteissä, mutta sitä ei kuitenkaan ole koskaan kaivettu perusteellisesti.

Roomalaista ylellisyyttä Asturiassa

Vuosien varrella tehtyjen pienempien, satunnaisten kaivausten jälkeen kaupunginvaltuusto rahoitti vuonna 2018 suuren kaivauksen, jota johti arkeologi Esperanza Martín.

Tutkijat löysivät jo ensimmäisissä kaivauksissa [roomalaisen kylpylän] jäännökset (https://historianet.fi/sivilisaatiot/rooman-valtakunta/miten-roomalaiset-lammittivat-kylpyloitaan {"target":"_blank"}), ja seuraavana vuonna he kaivoivat esiin suuren huvilan raunion.

Roomalainen nahkasandaali mudassa

Sandaali on erittäin hyvin säilynyt, koska se on lojunut mudassa kaivon pohjalla lähes 2 000 vuotta.

© Esperanza Martín

Tänä kesänä kaivauksia jatkettiin jälleen kerran, ja sillä kertaa keskityttiin erityisesti kaivoon. Sen pohjalta arkeologit löysivät koristellun sandaalin.

Muta säilytti sandaalin nahan.

Sandaali on säilynyt erittäin hyvin, koska kaivon mutapohjan hapeton ympäristö on estänyt nahkaa hajoamasta.

Sandaali ei ollut ainoa asia, joka oli ilmeisesti kadonnut kaivoon. Tutkijat löysivät kolmen metrin syvyydestä myös useita muita esineitä, muun muassa osan kaivon puukannesta, pronssisen kattilan ja pienen metallisen sormuksen.

Esperanza Martínilla on myös teoria siitä, miten arvokas sandaali päätyi kaivon pohjalle:

"On hyvin todennäköistä, että sen pudotti joku, joka halusi puhdistaa kaivoa. Sitten sandaalin jäi kiinni mutaan", hän kertoi espanjalaiselle sanomalehdelle El Pais.

Ottaen huomioon, miten hienosti koristeltu sandaali on, omistaja ei todennäköisesti ollut orja. Kyseessä saattoi siis olla talon isäntä, joka yritti itse puhdistaa kaivonsa.

Jalkine on tällä hetkellä kylmävarastossa hajoamisen välttämiseksi, kunnes se voidaan restauroida ja asettaa näytteille Asturian arkeologisessa museossa.