2 000 vuotta vanha merirosvojen jahtaajien ankkuri löytyi

Ankkuri on yksi harvoja, joita on löydetty viikinkiaikaa edeltävältä ajalta. Tutkimuksissa selvitetään, onko se peräisin roomalaisten merirosvoja jahtaavasta laivastosta.

Scottish Power -energiayhtiölle työskennelleet meriarkeologit ja -insinöörit löysivät vanhan roomalaisen ankkurin merestä 40 kilometrin päästä Suffolkin rannikolta.

Ankkuri on ehkä peräisin roomalaisen laivastoon kuuluneesta laivasta. Se on yli kaksi metriä pitkä ja painaa noin sata kiloa.

”Tämä on mahdollisesti vanhin ja suurin säilynyt [ankkuri]”, kertoo Brandon Mason Maritime Archaeology Ltd:stä, joka auttoi nostamaan ankkurin merenpohjasta.

”Kaikesta päätellen kyseessä on lähes 2 000 vuotta vanha roomalainen ankkuri, eli se on erittäin harvinainen pala historiaa.”

”Tunnemme vain noin kolme ankkuria viikinkiaikaa edeltävältä ajalta Pohjois-Euroopan vesiltä Välimeren alueen ulkopuolelta – ja niistäkin vain kaksi on säilynyt.”

Sata kiloa painava roomalainen rauta-ankkuri nostettiin merestä nosturilla yli 40 metrin syvyydestä.

© Scottish Power

Kuului ehkä merirosvojen jahtaajille

Ankkuri on todennäköisesti ollut laivassa, jonka tehtävä on ollut suojella Rooman valloittamia alueita Britanniassa nykyisten Saksan, Alankomaiden ja Tanskan alueilta tulleilta frankki- ja saksimerirosvoilta.

Ankkuri löytyi jo vuonna 2018, kun merenpohjaa tutkittiin tuulivoimaloiden rakentamista varten. Meriarkeologit ja tuulivoimalan rakentajat pitivät sen jälkeen ankkuria silmällä, jottei se tuhoutuisi, ennen kuin se nostettiin.

Nyt ankkurille tehdään lisätutkimuksia ja -analyyseja sen tarkan iän ja alkuperän selvittämiseksi, ja se aiotaan panna esille vuonna 2025.