Poliittinen pommi: Suomi kuuluu Venäjälle

Aprillia! Vastikään löydetystä historiallisesta dokumentista selviää, että presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg hävisi Suomen Leninille noppapelissä 1923. Suomi oli siis itsenäinen valtio ainoastaan hieman yli viisi vuotta.

Kaarlo Juho Ståhlberg

Aprillia, aprillia! Jutulla ei ole todellisuuspohjaa, mutta jätimme sen silti sivustoon muistoksi.


Venäjän pitäisi olla Suomen virallinen kieli. Näin toteaa tunnettu historioitsija Kai Nikulainen, joka on Ståhlbergiä käsittelevässä tutkimustyössään löytänyt Suomen ensimmäisen presidentin (presidenttinä 1919–1925) toimista paljon uusia puolia. Yllättävin oli dokumentti, joka oli kirjoitettu helmikuun 25. päivänä 1923. Sitä lukiessaan Nikulainen ei ollut uskoa silmiään.

”Minä, Kaarlo Juho Ståhlberg, Suomen kansan ja eduskunnan valitsema presidentti, luovutan Suomen valtion Neuvostoliiton kansankomissaarien neuvoston puhemiehelle, Leninille, ikuisiksi ajoiksi bolševikkien Balutissa saavuttaman suuren voiton jälkeen.”

Mystinen Balut

Nikulainen ei ollut koskaan aiemmin kuullut Balutin taistelusta, joten hän alkoi perehtyä tapahtumien kulkuun. Taistelusta ei kuitenkaan löytynyt mistään minkäänlaista merkintää. Ratkaisu tuli lopulta varsin yllättävältä taholta. Kun Nikulainen oli illallisella Kuusankoskella, hänen vieressään pöydässä istunut rouva haastoi Nikulaisen pikkutunneilla pelaamaan Balutia. Nikulaiselle selvisi, että Balut onkin noppapeli.

”Olin todella hämmästynyt, kun Balutin merkitys selvisi. Kaarlo Juho Ståhlberg hävisi Suomen Leninille noppapelissä!” kertoo Nikulainen, joka sanoi poistuneensa nopeasti illallisen jatkoilta, jotta hän pääsi heti tutkimaan tapahtumia tarkemmin.

Hallitus pelasti Suomen

Seuraavaksi Nikulaiselle selvisi, että Suomen tuolloisen hallituksen pääministeri Kyösti Kallio suuttui presidentille toden teolla. Itse asiassa Kallio kirjoitti tapahtumastaan päiväkirjansa marginaaliin helmikuun 26. päivän kohdalle, että hän oli suutuspäissään ”läimäyttänyt Suomen Tasavallan Presidenttiä poskelle”.

Tehtyä ei kuitenkaan saanut tekemättömäksi, joten Kallion piti pelastaa mitä pelastettavissa oli. Presidentinlinnassa Helsingissä järjestetyillä illallisilla Kallio onnistui ujuttamaan Leninin lasiin morfiinia, minkä vuoksi Lenin joutui poistumaan seurueesta. Leninin ollessa morfiinin vaikutuksen alaisena hypnotisoija otti ohjat käsiinsä ja sai neuvostojohtajan unohtamaan kohtalokkaan noppapeli-illan tapahtumat. Suomi oli pelastettu.

Nikulainen uskoo lisäksi, että juuri Kallion antama morfiini oli syynä siihen, että Lenin kuukautta myöhemmin sai sydänkohtauksen.

”Leninin sydänkohtaus muistutti oireita, joita tavataan morfiinin yliannostuksen jälkeen", selvittää Nikulainen. Lenin ei toipunut entiselleen, vaan kuoli 21. tammikuuta 1924.

Suomen perusta horjuu

Nikulaisen löytö horjuttaa koko itsenäisen Suomen olemassaoloa. Jos uudet tiedot todellakin pitävät paikkansa, Suomi on ollut itsenäinen valtio ainoastaan hieman yli viisi vuotta (6.12.1917–25.2.1923).

Tällä hetkellä ei vielä ole tiedossa, aikooko Venäjän uusi presidentti Putin vaatia Suomen liittämistä Venäjään.

Nikulaisen uusi kirja, Kaarlo Juho Ståhlberg – presidentti ja peluri, ilmestyy kesäkuun puolivälissä.