Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yhdessä ruukussa on kuvattu siivekäs käärme, joka oli Moundvillen intiaanikulttuurin tuonpuoleisen jumala.

Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Varastetut ruukut palautettin 38 vuoden jälkeen

Amerikan alkuperäiskansoille kuuluneiden arkeologisesti arvokkaiden esineiden ryöstö on ollut selvittämättä kymmeniä vuosia. Nyt asiassa on tapahtunut uusi käänne arkeologien toiminnan ansiosta.

Kolme 38 vuotta sitten varastettua Amerikan alkuperäiskulttuurien ruukkua on saatu yllättäen takaisin.

Vuonna 1980 varkaat murtautuivat Moundvillen arkeologisten kaivausten museoon Alabamassa Yhdysvalloissa ja veivät sieltä 264 esinettä eli viidenneksen kaivauksissa löydetyistä esineistä. Esineet edustivat 800 vuotta vanhaa käsityötä ja kulttuuria.

Arkeologit lupasivat löytöpalkkion

FBI:n laajoista tutkimuksista huolimatta varkaita ei koskaan löydetty, ja tapaus katsottiin loppuunkäsitellyksi 1980-luvun lopulla. Vuonna 2018 arkeologien järjestö otti asian kuitenkin uudelleen esille ja lupasi jopa noin 17 000 euron arvoisen palkkion rikoksen ratkaisemiseen johtavista tiedoista.

Koska varastetut esineet ovat nykyään miljoonien arvoisia, arkeologit eivät olleet kuitenkaan kovin toiveikkaita. Sitten kolme saviruukkua yhtäkkiä saatiinkin takaisin, eivätkä tuntemattomiksi jääneet palauttajat vaatineet palkkiota.

Ruukut ovat täydellisessä kunnossa

Amerikan alkuperäiskansojen uskonnollisissa seremonioissaan käyttämät ruukut olivat hyvässä kunnossa vielä 38 vuoden jälkeen. Niissä olivat vielä jäljellä niihin vuonna 1980 kiinnitetyt luettelointilaput.

”Uskoimme kaikki menevämme hautaan kuulematta enää koskaan mitään näistä esineistä. Tämä on parasta, mitä arkeologin urallani on tapahtunut”, kertoi Jim Knight Alabaman luonnonhistorian museosta.

Lue myös:

Muinainen Kiina

7 Kiinasta peräisin olevaa keksintöä

11 minuuttia
caluso intiaanit Florida
Pohjois-Amerikan intiaanit

Intiaanit loivat nerokkaan ruokasammon

3 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Milloin poltettiin rauhanpiippua?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota