Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vanhimmat tatuointivälineet ovat kalkkunanluuta

Arkeologit ovat löytäneet ainutlaatuisia tatuointivälineitä, joita Pohjois-Amerikassa käytettiin 5 500 vuotta sitten.

Aaron Deter-​Wolf

Tatuoiminen on monien mielestä äärimmäisen kivulias toimenpide, mutta koristautuminen ei ollut kivikaudella yhtään sen helpompaa. Näin voi päätellä yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa kohteena olivat Tennesseestä löydetyt vanhat kalkkunanluut. Arkeologit arvelivat niiden olevan poppamiehen taikakaluja, ja tarkemmissa tutkimuksissa ne paljastuivat tatuointivälineiksi.

Välineet oli valmistettu työstämällä ja teroittamalla kalkkunanluista, ja niissä olevat väriaineiden jäännökset ovat alustavan iänmäärityksen perusteella 3 620–5 520 vuotta vanhoja. Jos ajoitus osoittautuu paikkansapitäväksi, kalkkunanluut ovat vanhimmat tunnetut tatuoinnissa käytetyt työkalut.

Vanhimmat tunnetut tatuoinnit on löydetty jäämies Ötziltä, joka eli Alpeilla 5 300–5 100 vuotta sitten.

Yhdysvaltain osavaltiot, Tennessee (korostettu)

Kalkkunanluut löydettiin Tennesseen osavaltiosta vuonna 1985.

© Shutterstock

Löytö keräsi pölyä 36 vuotta

Kalkkunanluut löytyivät jo vuonna 1985, ja niitä säilytettiin museon varastossa, kunnes arkeologi Aaron Deter-Wolf Tennesseen arkeologian virastosta päätti tutkia niitä tarkemmin. Hän epäili, että ne olivat osa niin sanottua sacred bundlea eli rohtokääröä, joka sisälsi intiaanien pyhiä rituaaliesineitä.

Kalkkunanluut oli teroitettu ja niistä löytyi mustaa ja punaista väriainetta, mikä viittaa siihen, että niitä käytettiin tatuoimiseen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota