Aaron Deter-​Wolf

Vanhimmat tatuointivälineet ovat kalkkunanluuta

Arkeologit ovat löytäneet ainutlaatuisia tatuointivälineitä, joita Pohjois-Amerikassa käytettiin 5 500 vuotta sitten.

Tatuoiminen on monien mielestä äärimmäisen kivulias toimenpide, mutta koristautuminen ei ollut kivikaudella yhtään sen helpompaa. Näin voi päätellä yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa kohteena olivat Tennesseestä löydetyt vanhat kalkkunanluut. Arkeologit arvelivat niiden olevan poppamiehen taikakaluja, ja tarkemmissa tutkimuksissa ne paljastuivat tatuointivälineiksi.

Välineet oli valmistettu työstämällä ja teroittamalla kalkkunanluista, ja niissä olevat väriaineiden jäännökset ovat alustavan iänmäärityksen perusteella 3 620–5 520 vuotta vanhoja. Jos ajoitus osoittautuu paikkansapitäväksi, kalkkunanluut ovat vanhimmat tunnetut tatuoinnissa käytetyt työkalut.

Vanhimmat tunnetut tatuoinnit on löydetty jäämies Ötziltä, joka eli Alpeilla 5 300–5 100 vuotta sitten.

Yhdysvaltain osavaltiot, Tennessee (korostettu)

Kalkkunanluut löydettiin Tennesseen osavaltiosta vuonna 1985.

© Shutterstock

Löytö keräsi pölyä 36 vuotta

Kalkkunanluut löytyivät jo vuonna 1985, ja niitä säilytettiin museon varastossa, kunnes arkeologi Aaron Deter-Wolf Tennesseen arkeologian virastosta päätti tutkia niitä tarkemmin. Hän epäili, että ne olivat osa niin sanottua sacred bundlea eli rohtokääröä, joka sisälsi intiaanien pyhiä rituaaliesineitä.

Kalkkunanluut oli teroitettu ja niistä löytyi mustaa ja punaista väriainetta, mikä viittaa siihen, että niitä käytettiin tatuoimiseen.