Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Noin sentin mittaiset kaktuksen piikit kiinnitettiin puupuikkoon lehdistä punotulla nyörillä.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown
Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Uusi löytö: Intiaanit tatuoivat toisiaan jo 2 000 vuotta sitten

Vuonna 1972 Pohjois-Amerikassa suoritetuissa arkeologisissa kaivauksissa muinaisesta intiaanikylästä löydettiin puikko, jonka päässä oli kaksi piikkiä. Sitä pidettiin merkityksettömänä roskana. Nyt nuori tutkija on päätellyt, että tosiasiassa kyse on mantereen vanhimmasta tatuointivälineestä.

Esine, joka lojui Washingtonin osavaltion yliopiston antropologian museon varastossa, on osoittautunut Pohjois-Amerikan vanhimmaksi tunnetuksi tatuointivälineeksi.

Väline löytyi alun perin Utahin osavaltion kaakkoisosassa tehdyissä kaivauksissa vuonna 1972, jolloin arkeologit eivät juuri kiinnittäneet siihen huomiota, sillä se sijaitsi jätekasassa yhdessä luiden ja muiden ruoanjäännösten kanssa.

Pieni puikko osoittautui 2 000 vuotta vanhaksi

Kun tohtorikoulutettava Andrew Gillreath‑Brown yli 40 vuotta myöhemmin kävi läpi museon varastoja ja löysi puikon, jonka pään piikeissä oli tummia läiskiä, hän alkoi aavistella, että sillä olikin erityinen merkitys.

Väline koostui yhdeksän sentin mittaisesta puupuikosta, joka oli koverrettu ontoksi ja jonka toiseen päähän oli köytetty kaksi kaktuksen piikkiä. Gillreath‑Brown selvitti radiohiiliajoituksella, että väline oli peräisin noin vuosilta 79–130. Siten se oli noin tuhat vuotta vastaavia New Mexicosta ja Arizonasta löytettyjä välineitä vanhempi.

Siirtolaiset pitivät tatuointeja barbaarisina

Havainto auttaa ymmärtämään, miten mantereen alkuperäisväestö käytti tatuointeja. Sitä valottavia löytöjä ei ole aiemmin juuri tehty, sillä alueelle saapuneet eurooppalaiset siirtolaiset pitivät tatuoimista barbaarisena tapana ja yrittivät hävittää tavan.

”Pohjois-Amerikan lounaisosan esihistoriallisten kansojen tatuoinnista ei ole juuri puhuttu. Ei ole ollut todisteita siitä, että tatuointia ylipäänsä harjoitettiin”, Gillreath-Brown toteaa.

Lue myös:

Egyptiläiset

3 000 vuotta vanhan muumion arvoitus ratkesi

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Milloin poltettiin rauhanpiippua?

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

21 faktaa intiaaneista

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota