D.F. Barry/Library of Congress, Shutterstock

Pohjoismainen DNA-asiantuntija auttoi Istuvan Härän jälkeläistä

Sioux-intiaania Ernie LaPointea pilkattiin aina, kun hän kertoi olevansa sukua legendaariselle Istuvalle Härälle. Sitten hän pyysi apua tanskalaiselta tutkijalta.

73-vuotiasta Ernie LaPointea pilkattiin vuosikausia. Kun hän kertoi olevansa sukua intiaanipäällikkö Istuvalle Härälle (1831–1890), hänelle naurettiin ja sanottiin, että hän pukeutui lainahöyheniin. Nyt tutkimus osoittaa hänen väitteensä todeksi.

”Kukaan ei ole uskonut sukulaisuutemme niin kauan kuin muistan”, LaPointe selittää.

Vuonna 2007 LaPointe kääntyi Smithsonian-museon puoleen, jonka kokoelmissa on Istuvan Härän hiuskiehkura. Hän sai luvan ottaa siitä näytteen, ja sitten LaPointe otti yhteyttä maailman johtavaan sukulaisuus-dna:n tutkijaan, tanskalaiseen Eske Willersleviin.

”LaPointe pyysi minua eristämään hiusnäytteestä dna:ta ja vertaamaan sitä hänen dna:hansa todistaakseen sukulaisuussuhteen”, kertoo Willerslev, joka johtaa Kööpenhaminan yliopiston Lundbeck Foundation GeoGenetics Centreä.

Ernie LaPointe (vas.) ja hänen sukulaisensa Istuva Härkä (oik).

© Shane Balkowitsch, NARA

Mutaatiot kertovat sukulaisuuden

Tutkimusryhmä kehitti 14 vuotta uutta menetelmää, jolla pystytään seuraamaan tiettyjä samassa suvussa esiintyviä mutaatioita.

”Menetelmällä on mahdollista todentaa sukulaisuus kauan sitten kuolleeseen henkilöön pienen dna-määrän avulla”, Willerslev selittää.

Tutkimus varmisti, että LaPointe polveutuu Istuvan Härän pojasta Crow Footista. Crow Foot kuoli samassa välikohtauksessa Fort Bufordissa Dakotassa kuin isänsä. Nyt LaPointella on todisteet siitä, että hän on Istuvan Härän jälkeläinen.