PRINT COLLECTOR/GETTY IMAGES

Mitä tapahtui mayojen kirjoille?

Mayat tuottivat tuhansia kirjoja astronomiasta, lääketieteestä, uskonnosta ja sodasta – mutta vain muutama on säilynyt tähän päivään.

Kulta-aikanaan vuosina 250–900 jaa. Väli-Amerikan mayoilla oli hyvät tiedot muun muassa matematiikasta, tähtitieteestä ja arkki­tehtuurista, ja niitä oli koottu ohuesta puunkuoresta teh­tyihin kirjoihin, niin sanottuihin koodekseihin.

Tutkijoiden mukaan niitä lienee ollut tuhansia, mutta vain muutama on säilynyt meidän päiviimme asti.

”Ne eivät sisältäneet mitään muuta kuin taikauskoa ja paholaismaisia valheita, joten poltimme ne kaikki.” Espanjalainen piispa Diego de Landa

Pääsyy kirjojen häviämiseen ovat espanjalaiset konkistadorit. Kun he saapuivat Uuteen maailmaan 1500-luvulla, mayojen valtakunta oli jo aikaa sitten kaatunut eivätkä mayat enää asuneet esi-isiensä suurkaupun­geissa vaan maalaiskylissä. Espanjalaiset pitivät mayojen kirjoja jumalattomina ja päättivät siksi polttaa ne.

”Ne eivät sisältäneet mitään muuta kuin taikauskoa ja paholaismaisia valheita, joten poltimme ne kaikki”, ­kirjoitti espanjalainen piispa Diego de Landa 1550-luvulla.

VIDEO – Mayojen kirjoituksissa kuvattiin sotaa ja väkivaltaa:

Video

Onneksi kolme koodeksia säästyi vahingossa, ja niistä on saatu tärkeää tietoa mayojen yhteiskunnasta.

Ne sisältävät tietoa muun muassa tähti­tieteestä, lääketieteestä, uskonnollisista rituaaleista, eläimistä, kasveista ja maanviljelystä. Koodeksit on ajoitettu 1100-luvulle, mutta oletettavasti ne ovat kopioita vanhemmista teksteistä.

Vuonna 1965 Meksikosta löytyi uusi koodeksi, jossa oli jäljellä enää 11 sivua. Vuosia kestäneiden epäilyjen ­jälkeen sitä arvellaan nykyisin aidoksi.