Buyenlarge/Getty Images/Shutterstock

Mistä mustajalkaintiaanien nimi tulee?

Mustajalkaintiaanit menettivät eurooppalaisten uudisasukkaiden tullessa vanhat metsästysmaansa ja lopulta myös kotinsa. Myös uudet taudit tekivät mustajalkaväestön keskuudessa tuhojaan. Mustajalkojen nimi tulee palaneesta preeriasta.

Mustajalkaintiaanien nimi tulee heidän mokkasiineistaan, joiden nahkapohjat oli värjätty mustiksi.

Mustajalkojen taruston mukaan väri johtui nuotioiden ja kulottuneen preerian poikki kävelemisestä.

Mustajalkaintiaanit olivat alkujaan yksi neljästä preeriaintiaaniheimosta, jotka asuivat Montanan osavaltion pohjoisosassa Yhdysvalloissa ja Albertan provinssin eteläosassa nykyisen Kanadan alueella.

Kun eurooppalaiset uudisasukkaat kohtasivat alueen intiaaneja ensi kertaa 1700-luvulla, he niputtivat kaikki heimot yhteen, ja heimoja kutsutaan yhä yhteisnimityksellä ”Mustajalkaliitto”.

mustajalat mokkasiniit
© Wikimedia Commons/Robbins Museum

Intiaanit elivät Kalliovuorten juurella ja perustivat talvileirinsä jokien varsille, missä he metsästivät hirviä, saksanhirviä ja karhuja.

Kesäisin he asuivat preerialla suurissa puhvelinnahoilla peitetyissä tiipiissä. Puhvelijahti oli mustajaloille elinehto, ja kun valkoihoiset hävittivät preerian puhvelikannan, mustajalat joutuivat kärsimään.

Tilanne kärjistyi talvella 1883, jolloin yli 800 mustajalkaa kuoli nälkään. Myös valkoihoisten mukanaan tuomat taudit tappoivat paljon mustajalkoja.

Eloonjääneet joutuivat luopumaan maistaan ja muutamaan reservaatteihin. Vastineeksi valtio antoi heille kotieläimiä ja rahallista tukea.

Nykyään reservaateissa elää noin 32 000 mustajalkaa, jotka saavat elantonsa karjankasvatuksesta ja maanviljelystä.