Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin poltettiin rauhanpiippua?

Rauhanpiippu kuului vahvasti Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuuriin, ja sitä käytettiin niin uskonnollisissa seremonioissa kuin sopimusten sinetöimiseenkin.

Bridgeman Images/Shutterstock

Kirjoissa ja elokuvissa Pohjois-Ame­rikan intiaanit kuvataan usein polttamassa rauhanpiippua rauhansopimuksen vahvistamiseksi.

Todellisuudessa rauhanpiippua käytettiin paljon ­monipuolisemmin, ja preeriaintiaanit polt­tivat piippuja monissa ­erilaisissa yhteyksissä.

Rauhanpiipun käyttö vaihteli alueittain, ja jopa sukulaisheimoilla saattoi olla omat piippu­perinteensä. Yhteistä niille kaikille oli, että rauhanpiippua poltettiin erityistilanteissa, esimerkiksi kun solmittiin kauppasopimuksia tai teh­tiin heimon kannalta ­tärkeitä ­päätöksiä.

Yleisimmin rauhanpiippua käytettiin kuitenkin uskonnollisissa seremonioissa. Rukoilijat puhalsivat piipun avulla suuria savupilviä, joiden he uskoivat vievän heidän ­rukouksensa hengille.

Pohjois-Amerikassa 1600-luvun lopulla matkustellut ranskalainen jesuiittamunkki Jacques Marquette kertoi intiaanien kunnioittavan rauhanpiippuja niin paljon, että ­heimojen väliset sodat keskeytyivät nopeasti, jos taistelu­paikalle tuotiin rauhanpiippu.

Eri heimojen rauhanpiiput ­olivat myös hyvin eri­näköisiä: osa oli lyhyitä ja yksin­kertaisia, osa puolestaan oli runsaasti ­koristeltu esimerkiksi sulilla, ­turkiksilla, helmillä ja heimolle ­tärkeillä kaiverroksilla.

Myös piipussa poltet­tava aines vaihteli alueittain. Pohjois-Amerikan itäosien heimot polttivat tupakka­kasvia, kun taas läntiset heimot ­latasivat piippuihinsa erilaisia yrttejä sekä kasvien kuorta ja lehtiä.

Lue myös:

Pohjois-Amerikan intiaanit

Intiaanit: Etelä- ja Pohjois-Amerikan kiehtova historia

0 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Meksikolaisessa luolassa asui ihmisiä 30 000 vuotta sitten

4 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

21 faktaa intiaaneista

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota