Oregon State University
Intiaaneja

Milloin intiaanit saivat hevosia?

Uusi tutkimus osoittaa, että hevoset olivat intiaaneille tärkeitä jo ennen kuin ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat preerialle. Intiaanien hevosten alkuperä on kuitenkin yhä arvoitus.

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että Pohjois-Amerikan intiaanit nousivat ratsaille vasta vuoden 1680 jälkeen, kun New Mexicon intiaanit olivat ajaneet espanjalaiset siirtolaiset pois ja ottaneet näiden hevoset.

Nyt uusi mittava tutkimus kuitenkin osoittaa, että intiaaneilla oli hevosia jo yli puoli vuosisataa aiemmin – eli kymmeniä vuosia ennen kuin eurooppalaiset siirtolaiset olivat edes saapuneet preerialle.

Suuri tutkimusryhmä, jossa oli mukana tutkijoita 15 maasta, analysoi 33 hevosen luurankoa arkeologisista kokoelmista eri puolilta Yhdysvaltoja. Hevoset olivat varmuudella kuuluneet eri intiaaniheimoille.

Sen jälkeen luille tehtiin muun muassa radiohiiliajoitus ja dna-analyysi niiden iän ja alkuperän määrittämiseksi. Tulokset osoittivat, että hevosista kaksi oli elänyt aivan 1600-luvun alussa.

Intiaaneja

Hevosista tuli nopeasti tärkeä osa intiaanien kulttuuria, kun he saivat niitä 1600-luvulla.

© Oregon State University

Hevoset olivat paikallista kantaa

Tutkittujen hevosten ja nykyhevosten dna:n vertailu osoitti, että intiaanien hevoset olivat sukua espanjalaisten siirtokuntien hevosille mutta ne kaikki olivat paikallista kantaa.

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, mistä preeriaintiaanit hevosensa hankkivat, mutta he arvelevat, että intiaanit joko ostivat hevosia Yhdysvaltojen eteläosissa asuneilta espanjalaisilta tai kesyttivät siirtokunnista karanneita hevosia.

”Nämä tiedot muodostavat yhdessä laajemman ja syvemmän tarinan, jonka alkuperäiskansat ovat aina tienneet mutta jolle ei ole annettu painoarvoa”, toteaa tutkimukseen osallistunut historioitsija Jimmy Arterberry.