Mayat hallitsivat tuhansia vuosia
Mayavaltakunta hallitsi Keski-Amerikkaa useiden tuhansien vuosien ajan. Kulttuurille olivat tunnusomaisia lukutaito ja kehittynyt astronomia mutta myös ihmisten uhraaminen.

Espanjalaiset sotilaat tappoivat tuhanisia mayaintiaaneja hyökätessään 1500-luvulla.
Ihmiset tungeksivat pyhän lähteen ympärillä Chichen Itzan kaupungissa, joka sijaitsee tämän päivän Meksikossa. Kaikki ovat tulleet todistamaan suunniteltuja ihmisuhrauksia. Jännittyneenä odotuksesta he katsovat, kuinka pitkä köysi sidotaan uhrien vartalon ympärille, ja samalla hetkellä, kun savu alttarilla hälvenee, yhteensidotut ihmiset sysätään reunan yli. Kuolinhuudot kaikuvat pitkin kalkkikiviseiniä uhrien syöksyessä syvään vihreään veteen. Katselijat astuvat heti muutaman askelen taaksepäin. Nyt toivottiin, että jumalat on lepytetty.
Cenote Sagradon uhripaikka
Kukaan ei tarkkaan tiedä, kuinka hirvittävät uhrausrituaalit oikeastaan toimitettiin 900-luvulla. Erästä lähdettä, (espanjaksi Cenote Sagrado) tutkittaessa löydettiin keramiikan ja kiviesineiden lisäksi suuria määriä ihmisluita, jotka todistavat uhrauksien tapahtuneen juuri täällä. Tiedossa on myös se, että mayakansa löi uskonnollisista syistä suonta muun muassa sukuelimistä. Espanjalaiset pitivät tapaa täysin vastenmielisenä ja lakkauttivat sen heti saapuessaan maahan 1500-luvulla.
Mayojen korkeakulttuuri
Termi maya viittaa ihmisiin Väli-Amerikan alueella, johon kuuluvat nykypäivän Meksiko, Guatemala, Belize ja Honduras. Alueen kansalla oli yhteinen kieli ja osittain myös kulttuuri, joskin jokaisella mayaheimolla oli omat perinteensä. Mayaimperiumin suuruusaika kesti tuhansia vuosia, ja se muodostui ainakin 80 kaupunkivaltiosta. Menestyksekkäimmät kaupungit olivat Tikal Guatemalassa ja Palenque Meksikossa, ja niiden kuninkailla oli jumalan asema.
Mayakansa eli lähinnä maanviljelyksellä. Perusravintona olivat maissi ja pavut. Ihmiset osasivat lukea, ja heillä oli kehittynyt kuvakieli, mutta ennen kaikkea heidät tunnettiin sivistyneinä matemaatikkoina ja astronomeina. Astronomia ja uskonto olivat saman asian kaksi eri puolta, sillä mayat pitivät taivaankappaleita ihmisten elämään vaikuttavina jumalina.