Kuuntele itse: Tutkijat loivat uudelleen asteekkien kuolemanpillin äänen

Instrumenttia on käytetty mahdollisesti uhriseremonioissa tai vihollisheimojen pelotteluun. Tutkijat pitävät ääntä "maailman pelottavimpana".

Tutkijoiden valmistama versio perustuu Meksikosta 1990-luvulla löydettyyn hyvin säilyneeseen kuoleman pilliin.

© Shutterstock

Sen ääni kuulostaa irvokkaalta sekoitukselta aavemaista tuulen ulinaa ja tuhannen ruumiin kirkumista.

Asteekkien kuoleman pilli ei ole pelkkää arkeologiaa – se on portti muinaisiin rituaaleihin, uskomuksiin ja Mesoamerikan sydämessä aikoinaan kukoistaneen kulttuurin ahdistaviin kaikuihin.

Nyt tutkijat ovat luoneet asteekkien kuoleman pillin äänen uudelleen rakentamalla 3D-tulostimella nykyversion karmivasta soittimesta.

Pillin tarkoituksesta on useita teorioita

Tutkijat valmistivat kallon muotoisen pillin mallinaan alkuperäinen asteekkien kuoleman pilli, joka löydettiin päättömän luurangon kädestä Meksikossa vuonna 1999 tehdyissä kaivauksissa.

Aluksi arkeologit pitivät esinettä jonkinlaisena esihistoriallisena leluna. Vasta 15 vuotta myöhemmin eräs tutkija puhalsi pillin yläosassa olevaan reikään, jolloin syntyi aavemainen ääni.

Vaikka kuoleman pillin tarkkaa tarkoitusta ei tiedetä, siitä on useita teorioita.

Alkuperäinen asteekkien kuoleman pilli löytyi vuonna 1999 luurangon kädestä Méxicossa sijaitsevan Templo Mayor -temppelin kaivausten yhteydessä. Templo Mayor oli muinaisten asteekkien tärkein temppeli.

© Ellen Hickmann

Yhden teorian mukaan asteekkien kuoleman pillit liittyivät tuulen jumalaan Ehecatliin ja asteekit puhalsivat pilliin ennen kuin surmasivat Ehecatlille tarkoitetun uhrin. Toisen teorian mukaan äänellä autettiin vainajien sieluja matkalla tuonpuoleiseen.

Pillejä saatettiin käyttää myös herättämään pelkoa vihollisissa taistelun alussa, jolloin sadat soturit puhalsivat pilleihin yhtä aikaa.

Kuuntele uudelleenluodun kuolemanpillin ääntä:

Tutkijat itse kuvaavat kuoleman pillin ääntä ”maailman pelottavimmaksi”. Heidän mukaansa pilli jäljittelee ihmisen kurkunpään muotoa samaan tapaan kuin alkuperäinen asteekkien pilli.

Kun pilliin puhalletaan, ilma jakautuu kahtia ja synnyttää värähteleviä ääniaaltoja, jotka kiertävät suuressa kammiossa ennen kuin kauhistuttava ääni purkautuu toisesta reiästä.