Ck8nu
tenochtitlan illustration temple

Kuinka suuri Tenochtitlán oli?

Kuinka suuri asteekkien pääkaupunki oli espanjalaisten saapuessa?

Nykyisen Meksikon alueella asuneet asteekit perustivat vuoden tienoilla 1325 Texcocojärven saarelle Tenochtitlán-nimisen kaupungin.

Se kasvoi 1500-luvulla nopeasti mahtavaksi suurkaupungiksi.

Kun espanjalaiset konkistadorit saapuivat Tenochtitlániin vuonna 1519, siellä asui noin 200 000 ihmistä ja se oli Etelä-Amerikan suurin kaupunki ja yksi maailman viidestä suurimmasta kaupungista.

Tenochtitlánin näkeminen teki espanjalaisiin suuren vaikutuksen, ja yksi heistä kirjoitti päiväkirjaansa, että ”suuret rakennukset – jotka oli kaikki rakennettu kivestä – olivat lumoava näky”.

© Bridgeman Images & Sean Sprague

Tenochtitlán sijaitsi järven ­keskellä, ja sitä ympäröivät lukuisat padot, penkereet ja sillat, jotka voitiin nostaa ylös veneliikennettä varten sekä ­vihollisen hyökkäyksen uhatessa.

Kaksi yli neljän kilometrin pituista akveduktia toivat Tenochtit­lániin raikasta vettä, ja valtaosa kaupungin asukkaista kylpikin jopa ­kahdesti päivässä.

Suurimman vaikutuksen vieraisiin teki kuitenkin asteekkien pääkaupungin rikkaus.

Konkistadori Hernán ­Cortésin mukaan yli 60 000 ihmistä saapui joka päivä Tenochtitlániin ostamaan ja ­myymään tavaroita kaupungin suurella torilla, jolla myytiin kaikkea mahdollista kullasta koruihin ja taidekäsitöistä jadeen.

Asteekkien kulta ja jalokivet olivat myös tärkein syy ­siihen, että espanjalaiset valloit­tivat kaupungin paikallisten liittolaistensa tuella vuonna 1521.

templo mayor central plaza square tenochtitlan
© Bridgeman Images & Sean Sprague

Jumalat asuivat keskusaukiolla

Kaupungin keskustassa oli 45 valtiollista rakennusta, kuten kouluja, temppeleitä, hallitsijan palatsi sekä kaupunkikuvaa hallitseva noin 30 metrin korkuinen Templo Mayor.

Templo Mayor

oli asteekkien pääpyhäkkö, jossa he uhrasivat sotavankeja jumalille. Sen pohjat mitat ovat 80 x 100 m.

Tezcatlipoca-jumalan temppelissä

uhrattiin jumalalle joka vuosi yksi nuori mies.

Calmecac

oli pappiskoulu sekä ”yliopisto”, jossa poikia koulutettiin valtionhallinnon virkamiehiksi.