Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Amerikan luoteisosien intiaanien kylissä oli usein lukuisia toteemipaaluja talojen edustalla.

© Getty & Shutterstock
Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Ketkä tekivät toteemipaaluja?

Vaikuttavat, ikoniset kuvapylväät ovat historiallinen ilmiö, josta näkee esimerkkejä etenkin Pohjois-Amerikan länsirannikolla. Ketkä intiaanit pystyttivät toteemipaaluja ja miksi?

Toteemipaaluja pystyttivät varsinkin ­Pohjois-Amerikan luoteisrannikolla Kanadan Brittiläisessä Columbiassa, eteläisessä Alaskassa ja ­rannikon edustalla Tyynen­meren saarilla eläneet kwakiutl-, haida-, tlingit- ­ja tsimši-intiaanit.

Vanhojen Hollywood-elo­kuvien antama kuva siitä, että Pohjois-Amerikan keski­osissa asuneiden sioux-, comanche-, kiowa- ja muiden tasanko­intiaanien ­leireissä olisi ollut toteemipaaluja, on siis virheellinen.

Toteemipaalut pystytettiin seremonioissa

Ennen 1850-lukua intiaanit koristelivat symbolisilla hahmoilla talojensa päätyjä tai nurkkia, mutta etenkin vuosina 1850–1900 talojen edustalle pystytettiin erillisiä toteemipaaluja, jotka saattoivat olla pitkälti toistakymmentä metriä korkeita.

Niitä veistettiin merkittävän tapahtuman muistoksi tai korkea-arvoisten ihmisten kunniaksi, ja ne pystytettiin seremoniallisin menoin.

Paalujen symbolit ja eläinhahmot viittasivat henkilön sukuun ja perimä­oikeuksiin tai suojelushenkiin. Esimerkiksi karhu toteemipaalussa saattoi kertoa siitä, että ­henkilö kuului karhuklaaniin tai että hänen esi-isänsä oli kohdannut karhun hengen.

Paalu adoption merkiksi

Kuvan nykyisin kuuluisa toteemipaalu pystytettiin 1800-luvulla Kanadaan Masset-nimiseen intiaanikylään sen kunniaksi, että haidapäällikkö Anetlas oli adoptoinut tytön.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota