Marco Vigato/ARX & Shutterstock
Pääkalloja, tulta ja katolinen kirkko.

Katolisen kirkon alla piilee sisäänkäynti tuonpuoleiseen

Perimätiedon mukaan espanjalaiset valloittajat rakensivat katolisen kirkon sapoteekki-intiaanien vanhan pyhäkön päälle. Arkeologit ovat nyt tutkineet uskomuksen paikkansapitävyyttä modernin tekniikan avulla.

Paikallisen myytin mukaan Meksikossa Oaxacasta kaakkoon sijaitsevan katolisen kirkon alttari on rakennettu sapoteekkien manalan sisäänkäynnin päälle.

Sapoteekkien kulttuuri kukoisti 500-luvulla eaa. ja innoitti myös asteekkeja, jotka liittivät sapoteekkien alueita valtakuntaansa.

Espanjalaiset valloittajat kuvailivat myöhemmin sapoteekkien tärkeimpiin kuuluvassa kaupungissa Mitlassa olevia maanalaisia luolia, joiden uskottiin olevan sisäänkäynti kuolleiden valtakuntaan. Keskiamerikkalaisten intiaanien kerrottiin uhraavan siellä jumalilleen.

Arkeologit ovat nyt löytäneet ensimmäiset todisteet luolien olemassaolosta.

Tutka paljasti kuolleiden valtakunnan

Arkeologit eivät voineet turvallisuussyistä suorittaa kaivauksia kirkon alla, joten maanalaisten rakenteiden tutkimiseen oli käytettävä muita menetelmiä.

Maatutkan, sähköisen vastusluotauksen ja seismisen tomografian avulla tutkijat saivat luotua maan alla eteneviin sähkömagneettisiin ja seismisiin aaltoihin perustuvan 3D-mallin.

Kuvissa näkyy useita maanalaisia käytäviä ja kammioita sekä niihin johtavat raput.

”Tilat ja tunnelit vastaavat tarkalleen sapoteekkien uskomuksia ja käsityksiä tuonpuoleisesta”, maanalaisista tutkimuksista vastanneen ARX Projectin perustaja Marco Vigato kertoo.

”Tämä vahvistaa espanjalaisten kuvaukset monimutkaisista rituaaleista ja seremonioista, joita suoritettiin Mitlassa kuolleiden ja esi-isien kulttiin liittyneissä maanalaisissa kammioissa.”

Sapoteekit olivat maanviljelijöitä, jotka asuivat enimmäkseen suurissa kaupungeissa. Sapoteekkien pääkaupunki oli Monta Alban, ja Mitla oli puolestaan kulttuurin uskonnollinen keskus.

Siellä muinainen kansa myös viesti kuolleiden esi-isiensä kanssa, joiden uskottiin siirtyneen paratiisimaiseen tuonpuoleiseen.

Tutkakuva kirkon alla olevasta tilasta.

Maatutkakuvat paljastivat useita kirkon ja sen viereisen aukion alla piileviä tiloja.

© Marco Vigato/ARX