Granger/Imageselect
Frederic Remingtonin piirros henkitanssia tanssivista intiaaneista.

Intiaanitanssi johti verilöylyyn Wounded Kneessä

1800-luvun lopulla sioux-intiaanit uskoivat voittavansa preerian takaisin valkoisilta uuden henkitanssin avulla. Valloittajat tulkitsivat sen kuitenkin sodanjulistukseksi ja vastasivat verisesti Wounded Kneessä. Lue kaikki intiaanisodat päättäneestä verilöylystä, joka on Yhdysvalloissa edelleen herkkä aihe.

Yhdysvaltojen intiaanisotien katsotaan usein päättyneen Wounded Kneen joukkosurmaan.

Todellisuudessa kyse oli pikemminkin teurastuksesta kuin taistelusta.

Lue täältä tapahtumista ja tragediaan johtaneista tahallisista ja tahattomista väärinkäsityksistä ja -tulkinnoista.

Šamaani Keltaisen Linnun ääni kaikui lumen peittämällä preerialla:

”Älkää pelätkö, pitäkää sydämenne vahvana. Lukuisat sotilaat lukuisine luoteineen piirittävät meitä, mutta uskon, että heidän luotinsa eivät pysty läpäisemään meitä.”

Oli purevan kylmä pakkasaamu 29. joulukuuta 1890. Keltainen Lintu ja 350 sioux-kansaan kuuluvan lakotaheimon intiaania olivat leiriytyneet Wounded Knee -joen lähistölle Pine Ridgen intiaanireservaatissa.

Everstiluutnantti James W. Forsythin johtaman Yhdysvaltain armeijan 7. ratsuväkirykmentin viisisataa sotilasta olivat edellisenä iltana keskeyttäneet intiaanien vaelluksen. Forsyth oli saanut Yhdysvaltain hallitukselta määräyksen etsiä ja tukahduttaa pienimmätkin intiaanien kapinoinnin merkit.

Wounded Knee museo.

Wounded Kneen museo perustettiin lähelle 29. joulukuuta 1890 tapettujen lakotaintiaanien joukkohautaa. Joukkosurma tapahtui täällä loivasti kumpuilevassa maastossa.

© Shutterstock

Sotilaat etsivät intiaanien tiipiistä aseita, kun Keltainen Lintu aloitti puheensa.

Šamaani ei pelännyt valkoisen miehen aseita, sillä monien muiden sioux-intiaanien tapaan hän uskoi, että intiaanien henkitanssi suojelisi heitä vihollisen luodeilta.

Keltainen Lintu viskasi kourallisen maata ilmaan ja alkoi laulaa ja tanssia lumessa. Pian monet muut intiaanit yhtyivät henkitanssiin, mikä sai sotilaat hermostumaan, sillä he pitivät rituaalitanssia kapinana, jollei suorastaan sodanjulistuksena.

Tilanne oli kireä, kun yhtäkkiä kuulaassa talvi-ilmassa kaikui kiväärinlaukaus, ja sitten helvetti pääsi irti.

Sotilaat alkoivat ampua silmittömästi aseettomia intiaaneja, ja maahan lyyhistyneiden veri värjäsi lumen punaiseksi.

Äiti kaatui maahan pieni lapsi sylissään lähellä valkoista lippua, jonka intiaanit olivat pystyttäneet osoittaakseen rauhantahtonsa. Lapsi imi äitinsä rintaa vielä senkin jälkeen, kun tämä oli jo vetänyt viimeisen henkäyksensä.

Biisonien joukkotuho ja kultaryntäys

Albert Bierstadt: ”The Last of the Buffalo” vuodelta 1888.

Vuonna 1890 amerikanbiisoni oli metsästetty sukupuuton partaalle. Sitä kuvastaa hyvin saksalais-yhdysvaltalaisen taidemaalari Albert Bierstadtin vuoden 1888 maalauksen nimi, ”The Last of the Buffalo”.

© Shutterstock

Wounded Kneen verilöyly oli viimeinen suuri aseellinen yhteenotto Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen ja valkoisten valloittajien välisessä pitkässä konfliktissa.

Kristoffer Kolumbuksen saapuessa Amerikkaan vuonna 1492 Pohjois-Amerikassa oli arviolta viisi miljoonaa alkuperäisasukasta, vuonna 1890 heitä oli enää 248 000.

Intiaaneja kuoli paljon heille aiemmin tuntemattomiin tartuntatauteihin, joita eurooppalaiset toivat mukanaan ”Uuteen maailmaan”. Osa kuoli lukuisissa taisteluissa valloittajien ja alkuperäisasukkaiden välillä, ja osa kuoli nälkään.

Lisäksi valloittajat metsästivät lähes sukupuuttoon mantereen biisonit, joista intiaanit olivat saaneet sekä lihaa että materiaalia vaatteisiinsa ja telttoihinsa.

Biisonien hävittäminen yltyi etenkin 1800-luvun loppupuoliskolla. Lopulta Yhdysvaltojen alueella eli enää noin sata biisonia, kun 1600-luvulla niitä oli ollut noin 25 miljoonaa.

Presidentti Andrew Jackson hyväksyi vuonna 1830 lain, jonka nojalla intiaanit pakkosiirrettiin reservaatteihin Mississippijoen länsipuolelle. Moni kansa kieltäytyi luopumasta maistaan, mikä johti tuhansien intiaanien joukkosurmaan.

Alkuperäisasukkaat alkoivatkin kutsua Andrew Jacksonia lisänimellä ”Terävä veitsi”.

Kolme vuosisataa intiaanisotia

Kenraali Custer kärsi tappion Little Bighornissa.

3 000 intiaania murskasi everstiluutnantti Custerin noin 250 sotilaan joukon Little Bighornissa.

© Historical/Getty Images

Wounded Kneessä käytiin viimeinen suuri aseellinen taistelu Amerikan alkuasukkaiden ja valkoisten valloittajien välillä. Intiaanit taistelivat valkoista valtaa vastaan lähes kolme vuosisataa maineikkaiden päälliköiden kuten Hullu Hevonen ja Istuva Härkä johdolla.

Eurooppalaiset uudisasukkaat ja intiaanit elivät ensimmäiset sata vuotta suhteellisen rauhanomaista rinnakkaiseloa Pohjois-Amerikassa.

1600-luvulla muuttoliike etenkin Englannista ja Ranskasta Pohjois-Amerikkaan kiihtyi. Tulokkaat laajensivat alueitaan yhä enemmän intiaanien elinalueille, mikä johti konflikteihin valloittajien ja intiaaniheimojen välillä.

Alkuperäiskansat kävivät useita taisteluita englantilaisia ja ranskalaisia vastaan 1600-luvulta lähtien Amerikan Yhdysvaltojen vuonna 1783 voittamaan itsenäisyyssotaan asti, jolloin uuden valtion alueella asui noin 2,8 miljoonaa valkoista uudisasukasta.

Yhdysvaltain perustamisen jälkeen mantereelle saapui miljoonia eurooppalaisia, jotka haaveilivat omasta maapalasesta ja paremmasta elämästä.

Etenkin sen jälkeen kun Kaliforniasta löytyi kultaa vuonna 1848, intiaanien alueille tulvi lukemattomia onnenonkijoita, jotka ajoivat alkuperäisasukkaat kodeistaan.

1800-luvun jälkipuoliskolla Hullun Hevosen, Istuvan Härän ja Punaisen Pilven kaltaiset päälliköt kävivät sinnikästä sissisotaa valkoihoisia vastaan.

Intiaanit hyökkäsivät tyypillisesti väijytyksestä, eikä heillä ollut selviä sotilaallisia tavoitteita – he halusivat vain puolustaa maitaan ja elää rauhassa valloittajien häiritsemättä.

Intiaanien kosto

Kun Kaliforniasta löytyi kultaa vuonna 1848, sinne virtasi Yhdysvalloista ja Euroopasta suuria määriä onnen- ja rikkaudentavoittelijoita.

Kultaesiintymien yhteyteen nousi kullankaivajakyliä, ja kultaryntäyksellä oli merkittäviä ja ikäviä seurauksia intiaanien elintavalle.

Kullankaivuun vuoksi tehty joenuoman muutos Kaliforniassa.

Pohjois-Amerikan alkuperäisille asukkaille siirtolaisten kultaryntäys merkitsi tunkeutumista heidän mailleen. Kuvassa kalifornialainen joki on johdettu uuteen uomaan 1850-luvulla, jotta kaivajat pääsevät käsiksi vanhassa uomassa olevaan kultaan.

© Public domain

Kullankaivajat räjäyttivät vuoria, kaivoivat maata ja turmelivat jokia, mikä heikensi intiaanien mahdollisuuksia hankkia ruokaa metsästämällä, viljelemällä ja kalastamalla.

Alkuperäisasukkaat eivät kuitenkaan väistyneet taistelematta, ja vuonna 1876 seurasi kosto. Hullun Hevosen ja Istuvan Härän johtamat intiaanit järkyttivät yhdysvaltalaisia tuhoamalla everstiluutnantti Custerin armeijan täysin Little Bighornin taistelussa.

Istuvasta Härästä oli tullut vuonna 1869 kaikkien Minnesotan ja Kalliovuorten välisillä tasangoilla elävien monien sioux-heimojen johtaja.

”Vihaan valkoisia miehiä. He ovat varkaita ja valehtelijoita. He ovat vieneet meidän maamme ja tehneet meistä hylkiöitä”, Istuva Härkä kuvaili vihollisiaan.

Etenkin Little Bighornin nöyryytyksen jälkeen valkoistenkin viha intiaaneja kohtaan vain yltyi, minkä Istuva Härkä sai kokea, kun hänet pidätettiin 15. joulukuuta 1890 Standing Rockin reservaatissa. Syy oli se, että hän salli kansalleen henkitanssin.

Henkitanssi suojeli vihollisten luodeilta

Lakotaintiaanien henkitanssi Pine Ridgen reservaatissa.

Taiteilija Frederic Remington saapui Pine Ridgen reservaattiin heti Wounded Kneen verilöylyn jälkeen. Hänen newyorkilaiselle Harper’s Magazine -lehdelle piirtämänsä kuvat henkitanssista eivät kuitenkaan viittaa mitenkään lakotaintiaanien joukkomurhaan. Intiaanit hävisivät myös sodan totuudesta.

© Public domain

Ympyrä- eli henkitanssiliike oli uskonnollinen liike, joka alkoi levitä sioux-intiaanien keskuudessa 1870-luvulla.

Pohjois-Amerikassa tuohon aikaa elävistä noin 18 000 sioux-intiaanista noin neljätuhatta liittyi henkitanssiliikkeeseen.

Henkitanssin tavoite oli muun muassa saada yhteys kuolleiden soturien henkiin siinä toivossa, että ne voisivat auttaa ahdingossa olevia intiaaneja.

Päämääränä oli ajaa valkoiset valloittajat tiehensä ja saada takaisin menetetyt alueet ja biisonit.

Yhdysvaltojen hallitus pelkäsi, että intiaanien henkitanssiliike johtaisi kapinointiin, ja monet valkoiset pitivät henkitanssia suorana sodanjulistuksena.

Lehdistö ruokki ihmisten kauhua kirjoittamalla ”verenhimoisten barbaarien” aiheuttamista mellakoista, joita ei tosiasiassa ollut tapahtunut.

Presidentti Benjamin Harrison lähetti 13. marraskuuta 1890 kolmasosan Yhdysvaltojen armeijan vahvuudesta sioux-reservaatteihin lopettamaan ”kaikki kapinat, jotka uhkaavat siirtokuntalaisten henkeä ja koteja”.

Täplikäs Hirvi ja Istuva Härkä.

Kaksi verilöylyä edeltävien tapahtumien päähenkilöä. Vasemmalla Wounded Kneessä tapetun lakotaheimon päällikkö Täplikäs Hirvi, jota kutsuttiin myös ”isojalaksi”. Oikealla legendaarinen sioux-päällikkö Istuva Härkä, joka ammuttiin 14 päivää ennen verilöylyä hänen vastustaessaan pidätystään.

© Public domain & Shutterstock

Tämän valtuutuksen nojalla liittovaltion palkkaamista intiaaneista koostuva reservaatin poliisi herätti 59-vuotiaan Istuvan Härän varhain aamulla hänen kotonaan 15. joulukuuta 1890 pidättääkseen hänet syytettynä kansansa yllyttämisestä kapinaan.

Välikohtauksen aikana reservaatin intiaaneja kerääntyi paikalle protestoimaan pidätystä vastaan, ja syntyi kahakka, jonka yhteydessä yksi intiaanipoliiseista ampui Istuvan Härän.

Sioux-päällikön tappo aiheutti suurta järkytystä intiaanireservaateissa, ja noin 200 Istuvan Härän seuraajaa pakeni Cheyenne Riverin reservaattiin liittyäkseen päällikkö Täplikkään Hirven joukkoihin.

Täplikäs Hirvi oli niin yhden niin sanottuun minneconjou-kansaan lukeutuvan sioux-ryhmän päällikkö.

Peläten että Istuvan Härän kohtalo odottaisi häntä itseäänkin Täplikäs Hirvi siirsi leirinsä ja kansansa Pine Ridgen intiaanireservaattiin, joka sijaitsi noin 320 kilometriä Cheyenne Riveristä etelään.

Siellä Täplikkään Hirven oli määrä tavata toinen sioux-päällikkö, Punainen Pilvi, keskustellakseen tämän kanssa, miten he voisivat pysäyttää Yhdysvaltojen hallinnon kansaansa kohdistuvan ajojahdin.

Täplikkään Hirven matka kuitenkin keskeytyi.

Sotilaat ampuivat naisia ja lapsia

Wounded Kneessä käytetty Hotchkiss-revolveritykki.

Yhdysvaltalaisia sotilaita ja intiaanitiedustelijoita Hotchkiss-tykillä, jolla intiaaneja ammuttiin Wounded Kneessä.

© Public domain/Library of Congress

On epäselvää, kuka ampui ensimmäisen laukauksen Wounded Kneessä.

Valkoiset sotilaat väittivät, että intiaanit ampuivat ensin; intiaanien mukaan ammuskelun aloittivat Forsythin sotilaat.

Joka tapauksessa tuo kiväärinlaukaus sai äärimmilleen kiristyneen tilanteen yhdysvaltalaissotilaiden ja siouxien välillä räjähtämään täyteen liekkiin.

Sotilaat ampuivat silmittömästi aseettomia intiaaneja. Naiset ja lapset yrittivät paeta henkensä edestä mutta kaatuivat armeijan luotisateeseen. Leirin läheiselle kukkulalle tuodut suurikaliiperiset tykit viimeistelivät verilöylyn.

Eloon jääneiden joukossa oli 13-vuotias tyttö nimeltä Alice Ghost Horse, joka oli suojautunut ojaan. Hänen molemmat vanhempansa ammuttiin.

”Kaksi ratsuväkirykmenttiä ratsasti meitä kohti ja ampui kaikkea, mikä liikkui. Kivääritulitus oli korviahuumaavaa, ja ihmiset huusivat lastensa nimiä”, hän muisteli vuosia myöhemmin.

Murhaajat palkittiin mitaleilla

Sioux-intiaanien oli turha odottaa oikeutta ja rangaistusta niille sotilaille, jotka murhasivat heidän kansaansa Wounded Kneessä vuonna 1890. Sen sijaan murhaajat palkittiin kunniamerkein sankarillisesta toiminnasta.

Eversti James Alexander Forsyth.
© Public domain

Forsyth syyllistyi väärään valaan

Ylennettiin

Joukkomurhaa seuranneessa kuulustelussa everstiluutnantti Forsyth vapautettiin palveluksesta, vaikka hän kertoi saaneensa suoran määräyksen tappaa Wounded Kneehin leiriytyneitä sioux-intiaaneja. Hän sai kuitenkin pian palata palvelukseen, ja myöhemmin hänet vieläpä ylennettiin kenraaliluutnantiksi. Tutkittuaan Wounded Kneen tapahtumia Yhdysvaltojen viranomaiset presidentti ja puolustusministeri etunenässä totesivat verilöylyn olleen ”onnettomuus”.

Yhdysvaltalaisia sotilaita Wounded Kneen joukkohaudalla.
© Public domain

20 sotilasta sai mitalin

Palkittiin

Yhdysvaltojen kongressi myönsi 20 sotilaalle arvostetun Medal of Honor -ansiomerkin heidän panoksestaan Wounded Kneen ”taistelussa”. Medal of Honor on korkein kunniamerkki, jonka Yhdysvaltain asevoimien sotilas voi saada. Kuvassa intiaanien jäätyneitä ruumiita heitetään joukkohautaan Wounded Kneen verilöylyn jälkeen. Tehtävästä huolehtivat pääasiassa siviilit.

Kolme Wounded Kneestä hengissä selvinnyttä veljestä.
© Public domain

Taistelu oikeudesta jatkui

Omaiset

Vuonna 1990 Yhdysvaltojen kongressi pyysi intiaaneilta virallisesti anteeksi Wounded Kneen verilöylyä. Vuonna 2019 kongressin edustajainhuone käsitteli lakiehdotusta perua palkittujen 20 sotilaan saamat mitalit. Lakiehdotusta ei hyväksytty, mutta taistelu oikeuden puolesta jatkui edelleen. Kolme lakotaveljestä, joiden vanhemmat ja kolme sisarusta kuolivat Wounded Kneen verilöylyssä, kävivät vuosikymmeniä aktiivisesti taistelua hyvityksen saamiseksi.

”Yhden kansan unelma kuoli siellä.”

Verilöyly oli ohi muutamassa minuutissa. Kaikkialla lojui haavoittuneita ja kuolleita intiaaneja, niin naisia ja miehiä kuin lapsiakin. 153 sioux-intiaania oli saanut surmansa, heidän joukossaan päällikkö Täplikäs Hirvi.

Täplikäs Hirvi kuolleena.

Sioux-päällikkö Täplikäs hirvi sairastui keuhkokuumeeseen vaellettuaan kaksi päivää lumen peittämällä preerialla, ja hän kuoli Wounded Kneen verilöylyssä.

© Wikimedia Commons

Seuraavina päivinä lisää intiaaneja kuoli joko ampumahaavoihinsa tai nälkään. Erään arvion mukaan Wounded Kneen leirissä olleista 350 sioux-intiaanista kuoli 300.

Armeijan sotilaiden kuolinluvut olivat huomattavasti pienemmät: ammuskelussa kuoli 25 ja haavoittui 39 – heistäkin useimmat omien joukkojen harhaluodeista.

Verilöylyn jälkeen kenraali Forsyth käski sotilaidensa etsiä lähimaastosta hengissä olevia intiaaneja, ja löydetyt viskattiin ratsuväen hevoskärryihin.

Muutama tunti sen jälkeen kun ratsuväkirykmentti oli lähtenyt Wounded Kneestä, sioux-intiaani Musta Hirvi saapui paikalle.

Kirjassa ”Musta Hirvi puhuu” vuodelta 1932 tuolloin jo iäkäs intiaani kertoi kammottavasta näystä:

”Voin edelleen nähdä lahdattujen naisten ja lasten ruumiita lojumassa ympäriinsä yhtä selvästi kuin näin ne tuolloin nuorilla silmilläni. Ja näen myös, että jotakin muutakin kuoli sinne verensekaiseen mutaan: siellä kuoli yhden kansan unelma. Se oli kaunis unelma.”

Wounded Kneen valtaus vuonna 1973

Amerikan intiaaneja Wounded Kneessä vuonna 1973.

Alkuperäisamerikkalainen Oscar Bear Runner kivääreineen Wounded Kneen valtauksessa vuonna 1973.

© Bettmann/Getty Images

Vuonna 1973 Wounded Kneestä tuli jälleen alkuperäisväestön ja valkoisten välisen kiistan näyttämö, kun kaksisataa sioux-intiaania valtasi alueen, jossa heidän esivanhempiaan oli joukkomurhattu sata vuotta aiemmin.

Noin kaksisataa sioux-intiaania militantista American Indian Movement (AIM) -liikkeestä valtasi Wounded Kneen 27. helmikuuta 1973. Liike taistelee Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta.

Valtauksella oli kaksi tavoitetta: intiaanit vaativat reservaatin korruptoituneen johtajan Richard Wilsonin eroa, ja lisäksi he halusivat painostaa hallituksen noudattamaan niitä sopimuksia, joita intiaaniheimojen kanssa oli solmittu 1800-luvulla mutta joita oli jatkuvasti rikottu.

71 päivän päästä siouxit päättivät Wounded Kneen valtauksen saatuaan lupauksen neuvotteluista. Tuolloin kaksi intiaania ja yksi FBI-agentti oli kuollut aktivistien ja viranomaisten välisessä laukaustenvaihdossa.

Ei liene suuri yllätys, että kongressi Washingtonissa ei pitänyt lupaustaan vanhojen sopimusten noudattamisesta. AIM jatkoi kamppailuaan 1970-luvulla, mutta alkuperäinen liike hajosi vuonna 1978, kun kaikki sen merkittävimmät jäsenet olivat joutuneet vankilaan.