Intiaanit vaativat verilöylyn esineitä takaisin

Wounded Kneen verilöylyn esineitä vuodelta 1890 löytyi skotlantilaisesta museosta, mikä on lakotaheimon puhemiehen mukaan skandaali.

Glasgow’n museo ei ollut ilmoittanut, että kokoelmiin kuuluu myös Wounded Kneestä peräisin oleva mokkasiinipari.

© Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Vuonna 1890 tapahtui yksi Yhdysvaltojen pahimmista verilöylyistä: Wounded Kneessä yhdysvaltalaiset sotilaat tappoivat yli 300 lakotaheimon miestä, naista ja lasta. 102 vuotta myöhemmin yksi henkiinjääneiden jälkeläisistä kävi Skotlannissa ja järkyttyi: Glasgow’n Kelvingroven taidegalleriassa ja museossa oli esillä Wounded Kneestä peräisin oleva verinen paita.

Museo kertoi, että muistoesine oli saatu sotilaalta, joka vuonna 1891 oli kiertänyt Skotlantia Buffalo Billin villin lännen show’n kanssa.

Intiaanijärjestöjen avulla paita saatiin vuonna 1999 palautettua lakotoille, joita elää nykyisin seitsemässä reservaatissa.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että museolla on enemmänkin verilöylyyn liittyviä esineitä: mokkasiinit, kaulaketju sekä verinen hilkka, joka on anastettu murhatulta vauvalta.

Peuran kavioista tehty sotakaulaketju on yksi kiistellyistä muistoesineistä, joita lakotat vaativat takaisin.

© Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Päällikkö raivoissaan

”Nämä esineet kuuluvat isoisillemme ja isoäideillemme. Heidän henkensä ovat yhä yhteydessä niihin. Ihmiset näkevät niissä vain mainetta ja rahaa. Näitä henkisiä esineitä ei pitäisi laittaa minnekään esille”, lakotapäällikkö Charles New Holy raivoaa.

”Haluamme esineet takaisin. Miksi on haluttu riisua lapsi murhaamisen jälkeen? Meillä on oikeus esivanhempiemme omaisuuteen.”