Shutterstock

Intiaanit polttivat muutakin kuin tupakkaa

Kun kurkku tuntui karhealta, Pohjois-Amerikan intiaanit tarttuivat piippuun.

Uuden analysointimenetelmän ansiosta Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltionyliopiston tutkijaryhmä on saanut selville, mitä intiaanit polttivat piipuissaan ennen eurooppalaisten tuloa.

Alun perin tutkijat olivat selvittämässä sitä, miten intiaanien tupakankulutus muuttui, kun eurooppalaiset kauppiaat 1500-luvulla alkoivat myydä kaupallisiin tarkoituksiin viljeltyä tupakkaa.

Tutkimuksessa kävi ilmi yllättävä seikka: intiaanit polttivat piipuissaan muutakin kuin tupakkaa.

Yhdessä 1 430 vuotta vanhassa piipussa, joka oli valmistettu noin 900 vuotta ennen Kolumbuksen aikaa, oli Rhus glabran eli silosumakin jäännöksiä.

Tupakointi on peräisin Amerikasta

© Shutterstock

Tupakka on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta.

© Shutterstock

Kasvi levisi sieltä Pohjois-Amerikkaan.

© Shutterstock

Eurooppalaiset toivat tupakan mukanaan vanhalle mantereelle.

Koskaan aiemmin ei ole löydetty piippua, jota olisi käytetty muun kuin tupakan polttamiseen. Nyt tutkijoita askarruttaakin se, miksi intiaanit polttivat silosumakkia, vaikka siinä ei ollut nikotiinia.

"Uskomme, että Rhus glabraa sekoitettiin tupakkaan sen lääkinnällisten vaikutusten vuoksi sekä parantamaan sekoituksen makua”, toteaa tohtori Korey Brownstein, joka on yksi tutkimuksen johtajista.

Tutkijaryhmä perustaa oletuksensa siihen, että intiaanien tiedetään käyttäneen muun muassa silosumakkia kurkkukivun hoitamiseen.