Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

caluso intiaanit Florida

Intiaanien imperiumi rakennettiin kalalla ja ostereilla

Uuden tutkimuksen mukaan Floridan intiaanit keksivät nerokkaan tavan hankkia ruokaa ja onnistuivat luomaan suuren imperiumin ilman maanviljelyä.

Florida Museum/ illustration: Merald Clark

Valtavat, miljoonista osterinkuorista rakennetut altaat, joihin mahtui tuhansia kaloja, voivat tutkimuksen mukaan selittää, miten Floridan calusa-intiaanit onnistuivat luomaan mahtavan imperiumin 700 vuotta sitten.

Toisin kuin mayat, asteekit ja inkat, joiden menestys perustui maanviljelyyn, calusa-intiaanit elivät pääosin metsästämällä ja kalastamalla.

”On pitkään oletettu, että kalastuksesta ja metsästyksestä riippuvaiset yhteiskunnat olivat heikommin kehittyneitä”, kertoi Floridan luonnonhistorian museon edustaja William Marquardt tiedotusvälineille.

caluso intiaanit Florida

Intiaanit ajoivat kaloja altaisiin, ja näin heillä oli tuoretta kalaa aina saatavilla.

© Florida Museum/ illustration: Merald Clark

Ruokaylijäämä on valtakuntien syntymisen edellytys

Calusa-intiaanit loivat kuitenkin suuren valtakunnan vaikuttavine rakennuksineen ja voimakkaine armeijoineen.

Tutkijoita on askarruttanut, miten he onnistuivat siinä, vaikka he elivät pääasiassa kalasta.

Marquardt ja muut tutkijat tutkivat kaksi intiaanien tekemää kala-allasta Mound Keyn saarella Esterojoen suulla, jossa valtakunnan pääkaupunki Calos sijaitsi.

Suurempi suorakulmaisista altaista, jotka molemmat ovat suuren kanavan yhteydessä, on yli 3 300 m2:n suuruinen, mikä vastaa lähes viittä jalkapallokenttää.

Kalat intiaanit mullot

Altaista löydetyt kalansuomut osoittavat, että intiaanit pitivät altaissa mulloja, silliä ja hammasahvenia, jotka kaikki liikkuvat parvissa.

© Florida Museum, photo by Zachary Randall

Kalat pysyivät tuoreina

Altaiden pohjat on tehty osterinkuorista, ja lisäksi niiden hieman alle metrin korkuiset seinämät on vuorattu osterinkuorilla.

Tutkijoiden mukaan altaista johti kanavaan aukot, joista intiaanit pystyivät ajamaan kalat sisään, minkä jälkeen aukot suljettiin verkolla.

palatsi intiaanit florida

Kala-altaiden tuoman hyvinvoinnin ansiosta intiaanit rakensivat palatsin Mound Keyn saarelle. Palatsiin mahtui 2 000 ihmistä, ja se sijaitsi osterinkuorista rakennetulla 10 metriä korkealla kummulla.

© Florida Museum, illustration:Merald Clark

Altaissa intiaanit ovat voineet säilyttää runsaasti tuoretta kalaa helposti saatavilla ja pyydystettäväksi ruuaksi.

Radiohiiliajoituksen mukaan altaat ovat 1300–1400-lukujen vaihteesta. Noihin aikoihin intiaanit muun muassa rakensivat valtavan palatsin, jonne mahtui asumaan 2 000 ihmistä.

Tutkijoiden mukaan calusa-intiaanien kyky muuntaa ympäristöään omaksi edukseen mahdollisti suuren, noin 200 000 asukkaan valtakunnan ja laajojen kauppareittien syntymisen.

Lue myös:

Pohjois-Amerikan intiaanit

21 faktaa intiaaneista

13 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Inkat uhrasivat lapsia

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Meksikolaisessa luolassa asui ihmisiä 30 000 vuotta sitten

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota