Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inkalöytö voi kätkeä verisen salaisuuden

Titicaca-järven pohjasta löydetty ikivanha kivinen säilytysastia sisälsi uhrilahjoja inkojen jumalille.

Teddy Seguin, Université libre de Bruxelles & Shutterstock

Ryhmä tutkijoita julkisti äskettäin löytäneensä ehjän kivisen säilytysastian Titicaca-järven pohjasta Etelä-Amerikassa.

Inkat upottivat kivisen astian järveen todennäköisesti osana uhrilahjaa. Käytäntö tunnetaan 1500-luvun espanjalaisten kuvauksista, joissa kerrotaan, kuinka inkat yrittivät taata jumalten suosion.

Astia oli suljettu kivisellä tulpalla, ja sen sisältä löydettiin kaksi pientä esinettä:

Ensimmäinen oli 2,8 cm korkea, jonkin merenelävän kuoresta tehty laamafiguuri ja toinen 2,5 senttimetrin mittainen kultainen putkilo, joka saattaa olla miniatyyri rannekorusta, jollaisia korkea-arvoisten inkojen on arveltu käyttäneen.

Sensaatiomainen löytö Titicaca-järvellä

Inkat uhrasivat jumalilleen varmistaakseen näiden hyväntahtoisuuden. Tutkijat ovat useaan otteeseen löytäneet osia näistä uhrilahjoista, mutta nyt eteläamerikkalaisen järven pohjasta löytyi jotain parempaa.

Lapsia ja eläimiä uhrattiin jumalille

Samanlaisia löytöjä on tehty aiemmin inkavaltakunnan muista osista. Arkeologit uskovat, että uhrilahjat annettiin jumalille kiitokseksi silloin, kun elämä sujui hyvin.

Tutkijat huomauttavat, että Titicaca-järven pohjasta löydetyssä astiassa on alun perin voinut olla myös makaaberia sisältöä: uhrattujen pikkulasten verta.

Oletus perustuu augustinolaismunkki Alonso Ramos Gavilánin kertomuksiin 1600-luvulta: ”Lasten ja eläinten verta laitettiin kivisiin astioihin, jotka upotettiin veden alle köyden avulla lautalta käsin.”

Arkeologit pitävät todennäköisenä, että nyt löydetyssä astiassa on myös ollut jossakin vaiheessa verta ja arvelevat, että ”tulevaisuudessa uusilla analysointimenetelmillä pystytään löytämään jäänteitä (astiasta, toim. huom.) ja vahvistamaan oletukset”.

Lue myös:

Pohjois-Amerikan intiaanit

Tupakoinnilla parannettiin sairauksia

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Milloin poltettiin rauhanpiippua?

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Meksikolaisessa luolassa asui ihmisiä 30 000 vuotta sitten

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota