Polfoto & Shutterstock
Apachejohtaja Geronimo (Goyathlay) ja kivääri

Geronimo: Verilöyly herätti kostonhimon

Geronimo - eli Goyaałé (Haukottelija) - oli heimonsa arvostama poppamies ja soturi. Hän lähti henkilökohtaiselle kostoretkelle, kun hänen perheensä murhattiin raa'assa verilöylyssä.

Toukokuussa 2011 Yhdysvaltojen erikoisjoukot lähettivät salatun viestin Pakistanista Washingtoniin Valkoiseen taloon: ”Geronimo EKIA.”

Lyhenne ”ekia” tuli sanoista ”enemy killed in action” eli ”vihollinen kuollut taistelussa”. Viesti merkitsi, että operaation kohde, al-Qaidan johtaja Osama bin Laden, oli tapettu. ”Geronimo” oli itse operaation nimi.

Kaikki eivät pitäneet operaation nimivalinnasta. Geronimo oli yksi Pohjois-Amerikan historian tunnetuimmista intiaanipäälliköistä, eikä hänen nimeään arvostelijoiden mielestä olisi pitänyt yhdistää terrorismiin.

Yhdysvaltojen armeija piti kuitenkin nimeä osuvana. Geronimo oli nimittäin aikanaan pelätty ja julmana pidetty apassisoturi, joka tappoi paljon ihmisiä ja pääsi toistuvasti pakoon takaa-ajajiltaan.

Apache-intiaani Geronimo ja kenraali George Crook

Yhdysvaltojen armeija vangitsi Geronimon monta kertaa, mutta tämä onnistui aina pakenemaan.

© Scanpix/AKG

Perheen raaka surma

Toisin kuin useimmat muut intiaanipäälliköt Geronimo ei lähtenyt sotaan valkoisia uudisasukkaita tai Yhdysvaltojen armeijaa vastaan puolustaakseen intiaanien alueita, vaan hänen kostoretkensä oli aluksi henkilökohtainen.

Kun 28-vuotias Geronimo muutaman muun heimonsa miehen kanssa vuonna 1857 palasi kyläänsä läheisestä kaupungista, heitä oli vastassa karmea näky: meksikolaiset sotilaat olivat hyökänneet leiriin ja murhanneet siellä olleet puolustuskyvyttömät intiaanit.

Surmattujen joukossa olivat myös Geronimon äiti, vaimo ja kolme lasta. Apassien tavan mukaan Geronimo poltti perheensä irtaimiston ja lähti erämaahan suremaan. Palattuaan hän vannoi kostoa.

Geronimo kokosi kaksisataa soturia ja lähti meksikolaisten perään. Ei tiedetä, löysikö hän koskaan syyllisiä, mutta joka tapauksessa hän miehineen tappoi seuraavien 30 vuoden aikana lukuisia meksikolaissotilaita.

Tarinan mukaan Geronimo sai nimensä ensimmäisen kostoretkensä jälkeen.

Hänen alkuperäinen nimensä oli Goyaalé eli ”Se, joka haukottelee”, ja Geronimoksi häntä alettiin kertoman mukaan kutsua, kun hänen pulaan ahdistamansa meksikolaiset huusivat apuun Pyhää Hieronymusta eli espanjaksi Jeronimoa.

Kosto eli pitkään

Kun Yhdysvallat valtasi Meksikolta maa-alueita, joista osa kuului apasseille, Geronimon viha kohdistui myös yhdysvaltalaissotilaisiin, uudisasukkaisiin ja kullankaivajiin.

Kun Geronimo alkoi hyökkäillä uudisasukkaiden kimppuun, Yhdysvaltojen armeija lähti hänen peräänsä.

Geronimo joutui monesti yhdysvaltalaisten vangiksi mutta onnistui aina pakenemaan. Kerran hän tappoi 14 yhdysvaltalaista ja 600 meksikolaista paetessaan eräästä reservaatista Arizonasta.

Moni yhdysvaltalainen alkoi pitää Geronimoa kaikkien aikojen pelottavimpana ja julmimpana intiaanina, ja häntä metsästämään lähetettiin 8 000 yhdysvaltalaista ja meksikolaista sotilasta.

Geronimo ja 38 hänen mukanaan kulkevaa miestä, naista ja lasta onnistuivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen livahtamaan takaa-ajajiensa kynsistä.

Geronimo kertoi vuonna 1905 ilmestyneessä elämäkerrassaan, että ajan mittaan hän alkoi kunnioittaa rauhanomaisia yhdysvaltalaisia. Hänen vihansa meksikolaisia kohtaan ei sitä vastoin koskaan laantunut.

”Olen tappanut monia meksikolaisia. En tiedä, kuinka monta, sillä en ole pitänyt lukua. Noista ajoista on jo kauan, mutta en vieläkään tunne minkäänlaista myötätuntoa meksikolaisia kohtaan. He olivat aina petollisia ja pahantahtoisia minua kohtaan”, Geronimo kirjoitti.

Päällikkö uupui lopulta

Geronimo tunnettiin erityisesti sissihyökkäyksistään ja rohkeudestaan, joka ei pettänyt, oli vastassa miten suuri ylivoima tahansa. Geronimon yllätyshyökkäyksistä ja lähes uskomattoman tuntuisista pakenemisista kerrotaan lukemattomia tarinoita.

Monet tarinoista ovat todennäköisesti liioiteltuja, mutta ne kertovat kuitenkin siitä, miten pelätty ja arvostettukin Geronimo oli.

Vuosien pakoilu vaati kuitenkin veronsa, ja vuonna 1886 uupunut päällikkö antautui Yhdyvaltojen armeijalle taisteltuaan 30 vuotta.

Pelätty soturi kääntyi kristinuskoon ja eli viimeiset vuotensa rauhallista hiljaiseloa. Tyynen pinnan alla kuitenkin vielä kyti nuoruudessa syttynyt kostonhimo.

Kun Geronimo 80-vuotiaana makasi kuolinvuoteellaan keuhkokuumeessa, hänen viimeisten sanojen kerrotaan olleen: ”Minun ei olisi koskaan pitänyt antautua. Taistelua olisi pitänyt jatkaa viimeiseen mieheen!”

Tarina Geronimon viimeisistä sanoista saattaa olla pelkkä myytti, ja lännenfilmeistä ja vanhoista tarinoista on peräisin muitakin uskomuksia, joista toiset ovat totta ja toiset eivät.

Me kokosimme 21 intiaaneihin liittyvää uskomusta