Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© National Geographic/Alamy/IBL
Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Asuivatko Pohjois-Amerikan intiaanit kaupungeissa?

Olivatko Pohjois-Amerikan intiaanit rakentaneet kaupunkeja ennen eurooppalaisten tuloa?

VASTAUS Kun eurooppalaiset saapuivat 1500-luvun vaihteessa Amerikkaan, Etelä- ja Väli-Amerikassa oli mahtavia sivilisaatioita, mutta Meksikon pohjoispuolella vain harvoja suuria yhteiskuntia. Tärkein syy tälle on, että pohjoisamerikkalaiset elivät etupäässä metsästäjä-keräilijöinä, eivätkä näin ollen asuneet suurissa kaupungeissa.

Suurimmillaan 1100-luvulla

Pohjois-Amerikassa oli kuitenkin aiemmin ollut kaupunkeja. Maataloutta harrastava Mississippi-kulttuuri esimerkiksi rakensi nykyisen St. Louisin paikalle suurkaupungin nimeltä Cahokia. Kun eurooppalaiset saapuivat sinne, siitä oli vain vähän merkkejä enää jäljellä. Suurin kumpu oli kooltaan 300 x 240 metriä, ja sitä on koristanut 15 m korkea rakennus, mikä todistaa voimakkaasta yhteiskunnasta. Kun kaupunki oli suurimmillaan 1100-luvulla, se oli taloudellinen ja kulttuurinen keskus, jossa oli noin 10 000–20 000 asukasta – verrattavissa kooltaan siis silloiseen Lontooseen.

Joskus ennen vuotta 1300 Cahokiasta tuli aavekaupunki. Syytä sen tuholle ei tiedetä, mutta mahdolliseksi selitykseksi on tarjottu sotaa, sairauksia, tulvaa ja ilmastonmuutosta – tai näiden yhdistelmää.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota