Asuivatko Pohjois-Amerikan intiaanit kaupungeissa?

Olivatko Pohjois-Amerikan intiaanit rakentaneet kaupunkeja ennen eurooppalaisten tuloa?

© National Geographic/Alamy/IBL

VASTAUS Kun eurooppalaiset saapuivat 1500-luvun vaihteessa Amerikkaan, Etelä- ja Väli-Amerikassa oli mahtavia sivilisaatioita, mutta Meksikon pohjoispuolella vain harvoja suuria yhteiskuntia. Tärkein syy tälle on, että pohjoisamerikkalaiset elivät etupäässä metsästäjä-keräilijöinä, eivätkä näin ollen asuneet suurissa kaupungeissa.

Suurimmillaan 1100-luvulla

Pohjois-Amerikassa oli kuitenkin aiemmin ollut kaupunkeja. Maataloutta harrastava Mississippi-kulttuuri esimerkiksi rakensi nykyisen St. Louisin paikalle suurkaupungin nimeltä Cahokia. Kun eurooppalaiset saapuivat sinne, siitä oli vain vähän merkkejä enää jäljellä. Suurin kumpu oli kooltaan 300 x 240 metriä, ja sitä on koristanut 15 m korkea rakennus, mikä todistaa voimakkaasta yhteiskunnasta. Kun kaupunki oli suurimmillaan 1100-luvulla, se oli taloudellinen ja kulttuurinen keskus, jossa oli noin 10 000–20 000 asukasta – verrattavissa kooltaan siis silloiseen Lontooseen.

Joskus ennen vuotta 1300 Cahokiasta tuli aavekaupunki. Syytä sen tuholle ei tiedetä, mutta mahdolliseksi selitykseksi on tarjottu sotaa, sairauksia, tulvaa ja ilmastonmuutosta – tai näiden yhdistelmää.