Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazcan linjat ovat niin suosittu nähtävyys, että ne on lisätty World Monuments Fundin uhatun kulttuuriperinnön listalle.

© Shutterstock
Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Arvoituksellisten Nazcan linjojen salat aukeavat

Useiden vuosien tutkimuksissa on selvinnyt, että osa kuvioista esittää eksoottisia lintuja, joita ei esiinny lähelläkään aluetta.

Perussa sijaitsevien valtavien Nazcan linjojen mysteeriä on yritetty ratkaista siitä asti, kun tutkijat löysivät ne vuonna 1926.

Nazca-intiaanien aavikolle luomat jopa kilometrin pituiset kuviot eli geoglyfit on tehty noin ajalla 500 eaa. –500 jaa., ja ne kuvaavat pääosin eläimiä mutta myös geometrisiä muotoja.

Tähän asti ei ole pystytty selvittämään tarkalleen, mitä eläimiä kuviot esittävät, mutta nyt asiaan on saatu hieman lisävalaistusta.

Kuvista tunnistettiin tietty kolibri

Japanilainen tutkijaryhmä tutki eläinarkeologi Masaki Edan johdolla 16:ta geoglyfia, joiden uskotaan esittävän lintuja, ja vertasi niitä yksityiskohtaisesti tarkkoihin kuviin yli 2000:sta eri lintulajista, joita nykyään elää Perussa ja sen ympäristössä.

”Geoglyfien lintuja on aiemmin yritetty tunnistaa vain niiden yleisen ulkonäön sekä joidenkin yksittäisten piirteiden perusteella”, Eda kertoo.

Tutkijat ovat muun muassa vahvistaneet, että yksi kuvioista esittää erakkokolibria, Perun pohjoisissa metsissä elävää pientä lintua, ja toinen rannikolla elävää pelikaania. Kumpaakaan lintulajia ei esiinnyt Perun eteläosan aavikoilla, jossa Nazcan linjat sijaitsevat.

Eläimet olivat muualta Perusta

Japanilaistutkijoiden mukaan nazca-kulttuurin intiaanit ovat siis kuvanneet heille vieraita eläimiä, joita he ovat ehkä nähneet tutkimusretkillään tai etsiessään ruokaa muualta Perusta.

Ei kuitenkaan tiedetä, miksi nazca-intiaanit halusivat piirtää kuviot aavikolle. Eda kuitenkin toteaa:

”Se, että he halusivat ikuistaa juuri nämä eksoottiset linnut geoglyfeihin eivätkä paikallisia lintuja, todistaa, että niillä on ollut heille jokin merkitys.”

Linjat ovat voineet liittyä intiaanien tähtitieteeseen.

© Getty Images

Lue myös:

Egyptiläiset

3 000 vuotta vanhan muumion arvoitus ratkesi

2 minuuttia
Sivilisaatiot

Arojen ryöstelijöistä tuli tsaarin uskollisia sotilaita

3 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Hopea virtasi Helvetin kidasta

19 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota