Arvoituksellisten Nazcan linjojen salat aukeavat

Useiden vuosien tutkimuksissa on selvinnyt, että osa kuvioista esittää eksoottisia lintuja, joita ei esiinny lähelläkään aluetta.

Nazcan linjat ovat niin suosittu nähtävyys, että ne on lisätty World Monuments Fundin uhatun kulttuuriperinnön listalle.

© Shutterstock

Perussa sijaitsevien valtavien Nazcan linjojen mysteeriä on yritetty ratkaista siitä asti, kun tutkijat löysivät ne vuonna 1926.

Nazca-intiaanien aavikolle luomat jopa kilometrin pituiset kuviot eli geoglyfit on tehty noin ajalla 500 eaa. –500 jaa., ja ne kuvaavat pääosin eläimiä mutta myös geometrisiä muotoja.

Tähän asti ei ole pystytty selvittämään tarkalleen, mitä eläimiä kuviot esittävät, mutta nyt asiaan on saatu hieman lisävalaistusta.

Kuvista tunnistettiin tietty kolibri

Japanilainen tutkijaryhmä tutki eläinarkeologi Masaki Edan johdolla 16:ta geoglyfia, joiden uskotaan esittävän lintuja, ja vertasi niitä yksityiskohtaisesti tarkkoihin kuviin yli 2000:sta eri lintulajista, joita nykyään elää Perussa ja sen ympäristössä.

”Geoglyfien lintuja on aiemmin yritetty tunnistaa vain niiden yleisen ulkonäön sekä joidenkin yksittäisten piirteiden perusteella”, Eda kertoo.

Tutkijat ovat muun muassa vahvistaneet, että yksi kuvioista esittää erakkokolibria, Perun pohjoisissa metsissä elävää pientä lintua, ja toinen rannikolla elävää pelikaania. Kumpaakaan lintulajia ei esiinnyt Perun eteläosan aavikoilla, jossa Nazcan linjat sijaitsevat.

Eläimet olivat muualta Perusta

Japanilaistutkijoiden mukaan nazca-kulttuurin intiaanit ovat siis kuvanneet heille vieraita eläimiä, joita he ovat ehkä nähneet tutkimusretkillään tai etsiessään ruokaa muualta Perusta.

Ei kuitenkaan tiedetä, miksi nazca-intiaanit halusivat piirtää kuviot aavikolle. Eda kuitenkin toteaa:

”Se, että he halusivat ikuistaa juuri nämä eksoottiset linnut geoglyfeihin eivätkä paikallisia lintuja, todistaa, että niillä on ollut heille jokin merkitys.”

Linjat ovat voineet liittyä intiaanien tähtitieteeseen.

© Getty Images