Amerikka asutettiin 15 000 vuotta luultua aiemmin
Kun jää välillä suli, ihmiset saattoivat vaeltaa Siperiasta Amerikkaan.
Vielä muutama vuosi sitten historioitsijat uskoivat, että Pohjois-Amerikka oli viimeinen manner, minkä ihminen asutti, ja että se tapahtui vain 14–15 000 vuotta sitten.
Teoria on sittemmin kyseenalaistettu, ja nyt muuttoajankohtaa on aikaistettu 15 00 vuodella. Se tapahtui vähintään 30 000 vuotta sitten, väittävät tutkijat, jotka ovat tehneet kaivauksia 350 kilometriä etelään Meksikon pääkaupungista Méxicosta.
Arkeologit ovat löytäneet niin sanotusta Chiquihuiten luolasta 1 900 ihmisten tekemää kivityökalua, kuten veitsiä, nuolenkärkiä ja eläinten nahkojen puhdistukseen tarkoitettuja kaapimia.
Amerikan vanhimpia kivityökaluja
”Nämä ovat vanhimpia arkeologisia löytöjä Amerikasta. Löydetyt kivityökalut ovat myös sellaisia, joita on löydetty vain Amerikasta”, kertoo Ciprian F. Ardelean, professori meksikolaisesta Universidad Autónoma de Zacatecas -yliopistosta.
Samasta maakerroksesta löydettiin jäännöksiä metsästäjien saaliista, kuten mustakarhuista, jotka voitiin luiden dna:n perusteella ajoittaa noin ajalle 28 000 eaa.
Tuntematon kansa asui luolassa
Chiquihuite-projektiin osallistunut evoluutiobiologi Eske Willerslev Kööpenhaminan yliopistosta kertoo, että vielä ei tiedetä, keitä metsästäjät olivat:
”Vaikka etsimme perusteellisesti ihmisen dna:ta, siitä ei löydetty jälkeäkään. Sitä voi toki vielä löytyä, sillä emme ole vielä ehtineet analysoida kaikkia satoja näytteitä.”
Tieteellinen käsikranaatti
Willerslev on tyytyväinen tähänastisiin tuloksiin:
”Naturessa julkaisemamme artikkeli on tieteellinen käsikranaatti. Se, että se aikaistaa ensimmäisten ihmisten saapumista Amerikkaan merkittävästi, herättää varmasti kiihkeää keskustelua.”