Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit tutkivat Chiquihuiten luolaa.

© Devlin A. Gandy
Sivilisaatiot - Pohjois-Amerikan intiaanit

Amerikka asutettiin 15 000 vuotta luultua aiemmin

Kun jää välillä suli, ihmiset saattoivat vaeltaa Siperiasta Amerikkaan.

Vielä muutama vuosi sitten historioitsijat uskoivat, että Pohjois-Amerikka oli viimeinen manner, minkä ihminen asutti, ja että se tapahtui vain 14–15 000 vuotta sitten.

Teoria on sittemmin kyseenalaistettu, ja nyt muuttoajankohtaa on aikaistettu 15 00 vuodella. Se tapahtui vähintään 30 000 vuotta sitten, väittävät tutkijat, jotka ovat tehneet kaivauksia 350 kilometriä etelään Meksikon pääkaupungista Méxicosta.

Arkeologit ovat löytäneet niin sanotusta Chiquihuiten luolasta 1 900 ihmisten tekemää kivityökalua, kuten veitsiä, nuolenkärkiä ja eläinten nahkojen puhdistukseen tarkoitettuja kaapimia.

Yksi luolasta löytyneistä teroitetuista kivityökaluista.

© Ciprian Ardelean

Amerikan vanhimpia kivityökaluja

”Nämä ovat vanhimpia arkeologisia löytöjä Amerikasta. Löydetyt kivityökalut ovat myös sellaisia, joita on löydetty vain Amerikasta”, kertoo Ciprian F. Ardelean, professori meksikolaisesta Universidad Autónoma de Zacatecas -yliopistosta.

Samasta maakerroksesta löydettiin jäännöksiä metsästäjien saaliista, kuten mustakarhuista, jotka voitiin luiden dna:n perusteella ajoittaa noin ajalle 28 000 eaa.

Keihäänkärki, kirveenterä vai keittiöväline? Tulevina kuukausina yritetään selvittää, mihin luolasta löydettyä 1900:aa työkalua käytettiin.

© Ciprian Ardelean

Tuntematon kansa asui luolassa

Chiquihuite-projektiin osallistunut evoluutiobiologi Eske Willerslev Kööpenhaminan yliopistosta kertoo, että vielä ei tiedetä, keitä metsästäjät olivat:

”Vaikka etsimme perusteellisesti ihmisen dna:ta, siitä ei löydetty jälkeäkään. Sitä voi toki vielä löytyä, sillä emme ole vielä ehtineet analysoida kaikkia satoja näytteitä.”

Moni seikka vahvistaa varhaisen vaelluksen

Chiquihuiten luolan löydöt tukevat muuta viimeaikaista tutkimusta.

Maayhteys Amerikkaan

Jääkaudella jäätiköt sitoivat niin paljon vettä, että maailmanmerien pinta oli paljon nykyistä alempana. Siperian ja Alaskan välillä oli leveä maakannas, jota pitkin ihmiset saattoivat vaeltaa.

Jäämuuri suli

30 000 vuotta sitten jäätä suli ilmaston ollessa jonkin aikaa leudompi.

Tie etelään

Tutkijat uskoivat, että sulaminen avasi useita reittejä etelään.

Tutkimus: Viiltojälkiä luissa

Vuonna 2017 HISTORIA-lehti kirjoitti Kanadasta Bluefish Caves –luolista löydetyissä mammutinluissa olevista viiltojäljistä. Radiohiiliajoitusten mukaan luut olivat 24 000 vuotta vanhoja.

Tutkimus: Dna:ta intiaanihaudasta

Kivikaudella eläneen kaksivuotiaan pojan luista saatu dna todisti vuonna 2014 varhaisesta vaellusaallosta noin 18 000 – 32 000 vuotta sitten. Luut löydettiin läheltä Willsallia Montanasta.

Uusi löytö: Kivikauden ase

Arkeologit ovat kaivaneet Chiquihuiten luolassa kolme metriä syvään maata, jossa on luiden jäännöksiä, kivityökaluja ja kiviaseita. Maakerrosten perusteella metsästäjät ovat käyttäneet luolaa satoja vuosia.

Tieteellinen käsikranaatti

Willerslev on tyytyväinen tähänastisiin tuloksiin:

Naturessa julkaisemamme artikkeli on tieteellinen käsikranaatti. Se, että se aikaistaa ensimmäisten ihmisten saapumista Amerikkaan merkittävästi, herättää varmasti kiihkeää keskustelua.”

Lue myös:

Pohjois-Amerikan intiaanit

Asuivatko Pohjois-Amerikan intiaanit kaupungeissa?

2 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Intiaanit: Etelä- ja Pohjois-Amerikan kiehtova historia

0 minuuttia
Pohjois-Amerikan intiaanit

Milloin poltettiin rauhanpiippua?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota